Fecundarea ovulului: Cât durează prima etapă a sarcinii
Se spune că fără mamă, micuțul pui de om se poate rătăci într-o lume atât de mare. Doar mama este cea care îl cunoaște cel mai bine. De ce? Pentru că legătura dintre cei doi se formează încă din perioada sarcinii.
Sunt cupluri care reușesc să obțină o sarcină pe cale naturală, destul de rapid, fără stres. Sunt și cupluri care ajung să-și vadă visul cu ochii doar după ce urmează un plan de tratament pentru fertilizare in vitro. În orice caz, prima etapă a sarcinii debutează cu fecundarea ovulului. Citește acest articol până la final pentru a afla cât durează fecundarea ovulului și când este momentul optim pentru a face un test de sarcină.
Ce reprezintă fecundarea ovulului?
Pentru început, trebuie să stabilim ce este fecundația. Putem compara acest proces cu un eveniment fundamental pentru începutul vieții. Fecundarea este procesul care implică unirea unui spermatozoid cu ovulul.
Deși lichidul seminal conține mai mulți spermatozoizi, fecundarea ovulului se va realiza de către unul singur. Atenție, ovulul este eliberat cu ajutorul hormonilor feminini, atunci când ajunge în stadiu de maturitate, de obicei în a 14-a zi a ciclului menstrual.
Dacă în mod normal, acest proces se realizează în timpul contactului sexual, în cazul tehnicilor de reproducere umană asistată, etapele sunt diferite la început. A trecut un an de când încerci să obții o sarcină? Ar fi indicat să apelezi la ajutorul specialiștilor! Vei afla ce presupune un plan de tratament personalizat, dar și câti ovuli sunt necesari pentru FIV.
Procesul de fecundare
Pentru a ajunge la stadiul de ovul fecundat, materialul genetic feminin trebuie să întâlnească materialul genetic masculin și să întrunească toate condițiile necesare procesului de fecundare. Deși pare destul de simplu, în realitate, 1 din 5 cupluri suferă de infertilitate. În aceste condiții, e necesar să cunoști cu exactitate întregul proces.
Ovulația
Ovulația este un proces care se produce, în mod natural, în corpul femeii în fiecare lună. În cazul unui ciclul menstrual regulat, ovulația se instalează în ziua 14 și este reprezentată de eliberarea unui ovul matur dintr-un folicul ovarian. În ambele ovare, se formează lunar mai mulți foliculi ovarieni. Fiecare conține un ovul imatur, cu potențial de a ajunge la stadiu complet de dezvoltare pentru a fi eliberat la ovulație.
Întâlnirea spermatozoidului cu ovulul
Ovul eliberat așteaptă între 12 și 24 de ore să fie fecundat de un spermatozoid. De asemenea, un spermatozoid are la dispoziție între 4 și 6 zile pentru a ajunge la ovul. Raportându-ne la sarcinile obținute în mod natural, după actul sexual, la aproximativ 2 ore, sperma ajunge la trompele uterine. Spre ovul călătoresc milioane de spermatozoizi, însă doar unul va întâlni spermatozoidul.
Penetrarea ovulului
Spermatozoidul își pierde coada și lasă doar partea din față în interiorul ovulului. Fertilizarea se produce doar atunci când cele două materiale genetice se combină. Acum se stabilește materialul genetic și sexul bebelușului. Dacă spermatozoidul Y fecundează ovulul, cuplul va avea un băiețel. În schimb, dacă spermatozoidul X va fecunda ovulul, cuplul va avea o fetiță.
Cât durează fecundarea ovulului: Prima etapa a sarcinii
Fecundarea ovulului se realizează relativ rapid. Dacă ovulul este deja eliberat, spermatozoidul îl poate fertiliza la câteva ore după contactul sexual (în general, între 12 și 24 de ore de la ovulație). Este prima etapă a sarcinii, prima etapă din cea mai frumoasă perioadă din viața de cuplu.
Factori care influențează durata fecundării
Deși vorbim despre un proces rapid, există câțiva factori care influențează durata fecundării:
- Calitatea ovulului;
- Numărul spermatozoizilor;
- Momentul actului sexual în raport cu ovulația;
- Viteza și mobilitatea spermatozoizilor.
Implantarea ovulului
După fecundare, urmează implantarea ovulului. Acesta va parcurge o călătorie de 4 zile, de la trompele uterine către uter. Se numește blastocist acum. De asemenea, după implantare, organismul femeii începe să producă hormonii specifici sarcinii și se oprește menstruația.
Simptome ale sarcinii
Continuăm discuția despre fecundarea ovulului și simptomele specifice sarcinii. Deși, simptomele diferă de la o femeie la alta, există anumite semne care îți pot face sufletul să zâmbească:
- Absența menstruației;
- Grețuri matinale;
- Oboseală accentuată;
- Stare se somnolență;
- Urinare frecventă;
- Crampe ușoare
- Spotting (o sângerare ușoară, care nu durează mai mult de 2-3 zile);
- Sâni sensibili și dureroși.
Când să faci testul de sarcină?
Poate că arzi de nerăbdare, poate că dulapul tău din baie este ticsit cu teste de sarcină și de ovulație, dar se recomandă să aștepți puțin pentru a obține un rezultat valabil. Pentru că nu oricine poate obține o sarcină pe cale naturală, trebuie să știi la cate zile după inseminare se face testul de sarcina. Pentru un rezultat concludent, se recomandă să aștepți între 10 și 15 zile. Echipa medicală îți va furniza toate informațiile necesare în acest sens.
În cazul sarcinilor obținute pe cale naturală, poți face testul la o săptămână după data întârzierii menstruației (în cazul ciclului menstrual regulat) sau la aproximativ 14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat.
Așadar, fecundarea ovulului este un proces deosebit de complex, care stă la baza reproducerii umane. Este fascinant cum din două celule apare o viață de om.
Întrebări frecvente
Ce se întâmplă dacă fecundarea nu are loc?
Dacă fecundarea nu are loc, ovulul eliberat se va descompune. Ulterior, va fi eliminat din organism în timpul menstruației.
Cum poate afecta vârsta procesul de fecundare?
Vârsta înaintată a femeii poate scădea drastic șansele de fecundare. Din păcate, după 35 de ani, calitatea și cantitatea ovulelor scad semnificativ.
Când ar trebui să consult un medic?
Un specialist îți poate oferi mai multe detalii despre implantarea ovulului în uter și simptomele specifice. Dacă ai dificultăți în a obține o sarcină, se recomandă să nu aștepți mai mult de 1 an. Poate sunt mici probleme care se pot rezolva rapid și ușor.