Orice femeie își dorește să devină mamă, doar că, pentru unele cupluri, drumul către maternitate poate fi presărat cu o serie de provocări și obstacole. Azi, când medicina a evoluat enorm, inseminarea artificială este mai mult decât o procedură medicală, ci o rază de speranță pe drumul incertitudinii. Este o metodă de reproducere umană asistată care le oferă cuplurilor posibilitatea de a se apropia de visul de a avea un copil.
Inseminarea artificială este o metodă de tratament în cazul problemelor de infertilitate. Vorbim despre o procedură simplă, o modalitate alternativă de realizare a concepției pentru cuplurile care nu reușesc să obțină o sarcină pe cale naturală. Este o procedură simplă, de mai multe tipuri:
Prin inseminarea intrauterină, spermatozoizii se injectează direct în uter, în așa fel încât să fie cât mai aproape de ovul. Aceasta este cea mai des întâlnită modalitate de reproducere umană asistată, în cazul inseminării artificiale. Pentru că spermatozoizii sunt injectați în uter, în timpul ovulației, șansele de fertilizare sunt foarte mari.
În cazul în care se optează pentru inseminarea intracervicală, spermatozoizii se injectează în colul uterin, urmând ca aceștia să se deplaseze singuri către uter și trompele uterine, în scopul fertilizării. Opțiunea ideală de tratament este o alegere pur medicală, în funcție de particularitățile fiecărei femei.
Mai există și inseminarea tubo-peritoneală intrauterină și inseminarea intratubară. Sperma va fi injectată, la momentul oportun, doar în trompele uterine. Pentru că vorbim despre o decizie importantă, îți reamintim că opțiunea ideală de tratament va fi aleasă de către echipa medicală.
Pentru că medicina a evoluat, în momentul de față, cuplurile au la dispoziție mai multe tipuri de reproducere umană asistată. Astfel, este deosebit de important să știi ce înseamnă inseminarea artificială și ce înseamnă fertilizarea in vitro (FIV). Ambele au același scop – de a le oferi cuplurilor, care suferă de infertilitate, posibilitatea de a obține o sarcină. Deși au același țel, procedurile se realizează diferit:
Atunci când un cuplu nu reușește să obțină o sarcină naturală, deși încearcă să facă tot posibilul pe parcursul unui an, este recomandat să ceară ajutorul unui medic specializat în infertilitate și medicină materno-fetală. Pentru început, atât viitoarea mămică, cât și partenerul vor face anumite investigații și analize. Mai târziu, la recomandarea echipei medicale, se poate începe procedura de inseminare artificială. De regulă, această procedură este recomandată în mai multe situații, precum:
În plus, se poate recomanda și în cazul femeilor care nu au un partener, dar își doresc să devină mame cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată.
Inseminarea artificială este o procedură care poate salva visul unui cuplu de a obține o sarcină. Prețul pentru inseminare artificială este în momentul de față mult mai accesibil, spre deosebire de anii trecuți, iar întreaga procedură aduce și alte beneficii viitorilor părinți:
De menționat este și faptul că nu este indicat să te gândești la o procedură de inseminare artificială reușită din prima. Unele cupluri încearcă de mai multe ori înainte de a obține o sarcină. De regulă, se recomandă între 3 și 6 inseminări. Dacă organismul nu răspunde la planul de tratament, atunci se găsesc alte alternative de reproducere asistată.
Procedura în sine durează câteva minute, nu este dureroasă și nici nu presupune complicații. Totuși, până a ajunge aici, cuplul trebuie să treacă prin alte etape:
De reținut este și faptul că procedura nu implică durere, ci doar o senzație ușoară de disconfort.
Pentru că este o intervenție minim invazivă, nu există restricții majore pentru viitoarele mămici, dar se recomandă totuși repaus de la activitățile fizice intense, pe o perioadă de 2-3 zile. Multe femei se întreabă și la cât timp după inseminare se instalează sarcina, ceea ce este absolut normal. Pentru a diminua stresul, dar și pentru a gestiona cât mai bine această perioadă, se recomandă ca testul de sarcină să se realizeze la aproximativ două săptămâni de la inseminare. Iată și ce trebuie sa faci după inseminarea artificială:
De altfel, există și câteva simptome după inseminarea artificială. Ne referim aici la o ușoară scurgere sau sângerare vaginală. Nu trebuie să existe semne de îngrijorare, este o scurgere normală, care va dispărea în maximum 2 zile.
Deși perioada de așteptare poate părea interminabilă, testul beta hCG se va face după aproximativ 14 zile de la intervenție. Dacă rezultatul este pozitiv, viitoarea mămică va face o programare pentru confirmarea sarcinii. Succesul tratamentului constă în obținerea unui embrion sănătos, pregătit să se dezvolte armonios pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Totuși, de multe ori, șansele de reușită au crescut odată cu repetarea procedurii.
La modul general, la prima încercare, 12,8 – 19,7% dintre femei reușesc să obțină o sarcină. Valorile procentuale ajung până la aproximativ 37% pentru a doua încercare și cresc mult mai mult pentru a treia încercare. Sigur că procentele pot fi diferite de la o persoană la alta.
Dorința de a avea o familie numeroasă nu trebuie să rămână doar un vis. Inseminarea artificială este o tehnică de reproducere umană asistată care a reușit să readucă zâmbetul pe buzele cuplurilor dornice de a avea un copil. Programează-te la o consultație de specialitate!