Dr. Adela Șerban \ Morfologie fetala trimestrul 2: Afla toate detaliile necesare

Morfologie fetala trimestrul 2: Afla toate detaliile necesare

Pe parcursul sarcinii, orice viitoare mămică trebuie să facă cele 3 ecografii esențiale pentru verificarea dezvoltării fătului: morfologia de trimestrul 1, morfologia de trimestru 2 și morfologia de trimestru 3. Fiecare se realizează într-un interval de timp bine calculat, la recomandarea medicului specialist, iar scopul final este de a se depista eventualele probleme sau riscuri în sarcină.

În trimestrul 2, morfologia poate oferi detalii importante cu privire la stadiul de creștere sănătoasă a fătului, considerându-se că la acest moment este suficient de dezvoltat pentru a fi investigat cu ușurință. Acum, burtica începe să crească tot mai vizibil, la fel și bebelușul. Această investigație este recomandată atât sarcinilor care prezintă anumite riscuri asociate, cât și celor care au evoluat normal în primele luni. Cu alte cuvinte, medicina materno-fetală este o ramură a obstetricii care vine în ajutorul tuturor femeilor însărcinate pe parcursul celor 9 luni.

Ce este morfologia fetală în trimestrul 2?

Morfologia fetală în trimestrul 2 este o investigație imagistică obligatorie. Prin intermediul acesteia se poate examina cu mare atenție anatomia fătului, depistându-se cu ușurință eventualele anomalii și malformații. În această perioadă, se consideră că poziția acestuia permite o analiză complexă, mult mai amănunțită față de primele luni. Astfel, medicul specialist examinează în detaliu organele fătului, creierul, oasele, fața și oferă mămicii detalii prețioase cu privire la starea placentei și cordonului ombilical. Mai mult, atunci când se face morfologia de trimestrul 2, viitorii părinți află și sexul copilului. Un motiv de mare bucurie pentru întreaga familie.

Când are loc morfologia de trimestrul 2?

Cele mai multe viitoare mămici vor să afle, chiar după prima examinare, la câte săptămâni se face morfologia de trimestrul 2. Concret, aceasta se efectuează la 20-22 de săptămâni, în funcție de dezvoltarea sarcinii și recomandarea medicului. De cele mai multe ori, se face prin ecografie transabdominală, dar în anumite situații, se recomandă și ecografia transvaginală. Aici, ne referim mai mult la situațiile în care poziția fătului nu este una optimă la acel moment pentru a se examina, cu precizie, zonele mai mici.

Urmează să fii mămică sau tocmai ce ai aflat că ești însărcinată? Nu uita că medicina materno-fetală recomandă efectuarea celor 3 morfologii. Astfel, te vei prezenta la această ecografie în trimestrul 2, dar și la alte 2 ecografii:

Cum se realizează morfologia de trimestrul 2?

O morfologie fetală în trimestrul 2 se realizează ca orice investigație imagistică din timpul sarcinii. De regulă, viitoarele mămici stabilesc o dată exactă cu medicul, ținând cont de perioada recomandată pentru a observa cât mai bine stadiul de dezvoltare al fătului. Întregul proces de examinare utilizează anumite unde sonore de înaltă frecvență. Astfel, fătul se va vedea pe ecran în timp real, iar inimioara acestuia se poate asculta cu ușurință.

Pe parcursul ecografiei, se măsoară și se examinează cu grijă toate organele fătului, începând cu forma și structura cutiei craniene, fața și coloana vertebrală, până la peretele abdominal, inimioară, rinichi și membre. Tot în această etapă, se măsoară circumferința craniană, circumferința abdominală și lungimea femurului. De asemenea, se verifică sănătatea placentei, dar și cordonul ombilical, asigurându-se că lichidul amniotic prezintă cantitatea normală pentru o sarcină fără riscuri.

La final, părinții pot primi imagini sau înregistrări din timpul ecografiei, care poate dura de la 30 de minute până la o oră. Important de menționat este și faptul că, în unele cazuri, atunci când rezultatele indică anumite malformații sau anomalii, părinții sunt sfătuiți să facă și alte controale de specialitate.

De ce se realizează morfologia de trimestrul 2?

De ce se realizează morfologia de trimestrul 2?

Morfologia fetală de trimestrul 2 trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice femeie însărcinată, iar aici putem oferi cel puțin 3 motive principale:

  • Se verifică dezvoltarea normală a bebelușului: prin examinarea structurilor fetale (craniu, abdomen, membre) și examinarea anexelor fetale (lichid amniotic, placentă, cordon ombilical);
  • Se verifică starea fetală: prin examinarea Doppler;
  • Se identifică un posibil avort spontan sau o posibilă naștere prematură: prin examinarea uterului și cervixului.

În unele cazuri, se recomandă și efectuarea unor teste suplimentare, precum triplul test. Acesta urmărește biomarkerii serici, corelându-i cu anumite date clinice, precum: α – fetoproteina; β – hCG; uE3 estriolul neconjugat.

Ce informații poate oferi morfologia de trimestrul 2?

Pe parcursul morfologiei fetale din trimestrul 2, se pot identifica anomalii ale inimii, creierului, rinichilor sau diferite anomalii ale coloanei vertebrale. În plus, mai există și posibilitatea ca echipa medicală să observe prezența anumitor soft markeri – niște caracteristici, depistate în timpul ecografiei, care pot indica o probabilitate crescută de anomalie cromozomială fetală. În acest caz, examinarea va fi urmată de o consultație de specialitate, în care părinții vor primi detaliile necesare despre diagnosticul și tratamentul problemelor identificate.

De cele mai multe ori, în timpul morfologiei fetale de trimestrul 2, sunt depistate următoarele malformații: absența encefalului; defecte ale peretelui abdominal; absența membrelor; prezența unor membre mult prea scurte; defecte ale măduvei spinării; probleme cu dezvoltarea rinichilor; hidrocefalie – atunci când se acumulează lichid cefalorahidian în cavitățile creierului; malformații sau probleme cardiace; buză de iepure – despicătura buzei superioare; sindromul Edwards; sindromul Patau.

Ce trebuie să știi înainte de morfologia de trimestrul 2?

Ce trebuie să știi înainte de morfologia de trimestrul 2?

Morfologia fetală de trimestrul 2 nu trebuie să te sperie, ci trebuie privită ca o nouă șansă de a te întâlni cu mult așteptatul bebeluș. Chiar dacă, pe parcursul investigațiilor, se depistează anumite probleme, echipa medicală este gata să-ți ofere tot suportul de care ai nevoie în această perioadă. Iată ce trebuie să știi înainte de a face o programare:

Pregătirea pentru morfologia fetală din trimestrul 2

Morfologia fetală nu este o procedură complexă, nici în trimestrul 2, nici în celelalte trimestre, ceea ce înseamnă că nu implică anumite pregătiri speciale. E bine să nu consumi foarte multe lichide înainte, pentru a evita să te prezinți la ecografie cu vezica plină. În cazul ecografiei transvaginale, vezica trebuie să fie goală. De altfel, poți ține cont și de alte recomandări, precum: evitarea alimentelor care ar putea cauza balonare și evitarea cofeinei. E bine să rămâi calmă, optimistă și să porți haine lejere.

Cât costă morfologia fetală în trimestrul 2 de sarcină?

În ceea ce privește costul total, trebuie să știi că, fiecare gravidă știe care este prețul pentru morfologia fetală în trimestrul 2 încă din momentul în care face programarea. Echipa medicală te va informa cu privire la toate analizele și investigațiile necesare pe parcursul celor 9 luni de sarcină. În ceea ce privește durerea și riscurile asociate, efectuarea morfologiilor fetale nu prezintă riscuri pentru mamă și făt. Acestea sunt investigații realizate cu ajutorul ultrasunetelor, fără durere și fără radiații.

Ce se întâmplă atunci când morfologia fetală în trimestrul 2 indică semne de îngrijorare?

Dacă, pe parcursul ecografiei de trimestrul 2, se observă anumite probleme, echipa medicală te va informa imediat și îți va prezenta toate opțiunile pe care le ai la îndemână, oferindu-ți suport pe toată perioada de tratament. E important de menționat și că fiecare sarcină are propriul parcurs, ceea ce înseamnă că nu toate gravidele se confruntă cu astfel de probleme. Pe de altă parte, e important să verifici evoluția dezvoltării bebelușului și să previi eventualele complicații.  

Morfologia fetală în trimestrul 2 nu trebuie să fie doar o opțiune, ci o prioritate pentru fiecare gravidă. Programează-te din timp la ecografie!

Dr. Adela Șerban
Dr. Adela Șerban
  • Medic Primar Obstetrică – Ginecologie
  • Doctor în Științe Medicale