Sângerarea de implantare: Ce este și când apare?
Există câteva semne specifice sarcinii, semne pe care le poți observa încă din primele zile, atunci când embrionul, rezultat în urma fertilizării ovocitului, se fixează de peretele uterin. Pe lângă crampele ușoare și schimbările de dispoziție, multe gravide observă și o ușoară sângerare. Se numește sângerare de implantare și poate apărea atât în cazul sarcinilor obținute pe cale naturală, cât și în cazul sarcinilor obținute cu ajutorul științei.
Tocmai ce ai urmat un tratament pentru fertilizare in vitro și ai observat câteva picături de sânge pe lenjerie? Pentru început, trebuie să știi că este absolut normal, dar trebuie să anunți echipa medicală în cazul în care apar complicații sau dacă, pur și simplu, ești neliniștită. Află, din rândurile următoare, cât durează sângerarea de implantare, care este cantitatea de sânge specifică și cum se diferențiază de menstruație.
Ce este sângerarea de implantare și ce înseamnă?
Clarificăm, mai întâi, când apare sângerarea de implantare și ce este mai exact. Atunci când embrionul, rezultat din fertilizarea ovulului, se atașează de mucoasa uterului, vasele de sânge se sparg și facilitează apariția spotting-ului. Este o fază a sarcinii pe care o experimentează orice gravidă, inclusiv cele care au apelat la un tratament pentru inseminare artificială. Procesul poartă și denumirea de nidație. Această sângerare nu afectează sarcina, ba chiar confirmă existența acesteia. Statisticile arată că un sfert dintre femeile însărcinate trec prin această etapă, care ar trebui să dureze doar câteva zile. Dacă sângerarea este persistentă, trebuie să ajungi de urgență la cabinet.
Diferența între sângerări de implantare și menstruație
Fiecare organism reacționează diferit, de aici și ideea că sângerarea de implantare poate apărea sau nu la începutul sarcinii. În plus, datorită cantității reduse, multe gravide nici măcar nu observă prezența acestui spotting. Lucrurile se complică puțin atunci când sângerarea este confundată cu o menstruație de cantitate redusă. În acest caz, viitoarea mămică va conștientiza mai târziu faptul că a reușit să obțină sarcina mult dorită.
Prima diferența între sângerări și menstruație este dată de durata scurgerilor. O menstruație durează între 3 și 7 zile, în timp ce spotting-ul de implantare durează de la o zi până la 3 zile. O altă diferență este dată de lipsa cheagurilor de sânge. Amintim aici și de cantitatea redusă de sânge, dar și de culoare acestuia. Dacă perioada ovulației s-a încheiat recent, în câteva zile, poate apărea sângerarea de implantare maronie.
De reținut este și faptul că o mic spotting, de culoare maro sau roz, poate apărea și înainte, în timpul sau imediat după ce trece perioada de ovulație. Vorbim, de asemenea, despre o sângerare ușoară, uneori insesizabilă. Pe de altă parte, sângerările din timpul sarcinii, altele decât cele din primele zile, ar trebui să te trimită imediat la cabinet. O sarcină cu risc crescut, de exemplu, implică o monitorizare mult mai complexă, iar un astfel de episod poate genera probleme serioase.
Cum recunoști sângerarea de implantare?
Dacă te pregătești de ceva timp pentru o sarcină, ar trebui să știi ce culoare are sângerarea de implantare, dar și care sunt celelalte semne specifice. Iată câteva aspecte de care să ții cont:
- Culoare și aspect: Sângele eliminat trebuie să fie maro sau ușor rozului. Sângerarea de implantare roșie ar putea să fie, de fapt, menstruație. De asemenea, spotting-ul de implantare are o consistență asemănătoare cu secrețiile vaginale, iar cheagurile de sânge lipsesc cu desăvârșire;
- Cantitate: Cantitatea de sânge nu se poate compara cu o menstruație normală. În cazul de față, ar trebui să observi mici pete maronii sau roz pe lenjerie ori pe hârtia igienică. Din acest motiv, un simplu absorbant zilnic este suficient pentru a controla această ușoară sângerare;
- Durată: Sângerarea de nidație durează de la una până la trei zile. Dacă această perioadă se prelungește, e clar că organismul tău vreau să-ți transmită altceva;
- Frecvență: Unele gravide observă un flux continuu de sânge, în timp ce altele observă doar mici episoade în care apar scurgerile. În orice caz, cantitatea este una semnificativ redusă comparativ cu menstruația.
Când poate apărea sângerarea de implantare?
La un calcul simplu, pentru un ciclu menstrual clasic, de 28 de zile, ziua cu numărul 1 este și prima zi de menstruație. Ziua cu numărul 14 este ziua ovulației. Dacă spermatozoizii au întâlnit ovocitele în această perioadă, la aproximativ 7 zile, are loc implantarea. Mai apoi, la 10 – 14 zile de la concepție, apare sângerarea de implantare. În cazul FIV, de exemplu, acest spotting poate apărea la câteva zile după transferul embrionilor sănătoși și este un prim semn că tratamentul a avut efecte pozitive.
Poate vrei să știi și la cât timp după sângerarea de nidație se pozitivizează testul. Imediat după implantare, organismul începe să producă hormonul gonadotropină corionică umană, cel pe care îl poți urmări cu ajutorul analizelor beta hCG. Cum nivelul hormonal crește de la o zi la alta, este recomandat să efectuezi un test de sarcină după 10 zile de la sângerare. Dacă faci testul mai devreme, este foarte posibil să apară un rezultat fals negativ. E nevoie de câteva zile ca hormonul hCG să ajungă la un nivel suficient de înalt pentru a fi depistat de testul realizat acasă.
Alte simptome care pot apărea
Pe lângă această ușoară sângerare, în primele zile de sarcină, pot apărea și alte simptome. Iată ce simți când se fixează sarcina:
- Crampe abdominale, mult mai ușoare decât crampele din timpul menstruației;
- Senzație de balonare;
- Greață și posibile vărsături;
- Dureri de cap și senzație permanentă de oboseală;
- Dureri de spate;
- Dureri la nivelul sânilor, ușor de suportat;
- Urinări frecvente;
- Constipație.
În final, sângerarea de implantare nu ar trebui să-ți ridice probleme. Așa reacționează organismul atunci când embrionul se atașează de peretele uterin. Cu toate acestea, e important să acorzi o deosebită atenție semnalelor pe care ți le transmite corpul. Păstrează legătura cu echipa medicală!