Dr. Adela Șerban \ Fertilizare in vitro (FIV): Procedura si recomandari

Fertilizare in vitro (FIV): Procedura si recomandari

Infertilitatea nu trebuie să împiedice cuplurile să-și vadă visul împlinit. Datorită evoluției din domeniul medical, azi orice femeie poate să obțină o sarcină. Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură complexă, care se recomandă în anumite situații pentru a ajuta familiile să se întregească sau chiar pentru a preveni transmiterea anumitor boli genetice la copii.

fertilizare in vitro - FIV

Ce este fertilizarea in vitro?

După cum îi spune și numele, fertilizarea in vitro presupunea recoltarea ovocitelor de la viitoarea mămică și combinarea acestora cu sperma de la partener în afara uterului. Întregul proces se realizează în laborator, iar reușita primei etape se soldează cu formarea unui embrion care va fi transferat în uter. Procedura este una complexă, comparativ cu alte tehnici, dar și rata de succes pentru o sarcină este una mai mare.

Diferența dintre fertilizarea in vitro și inseminarea artificială

Înainte de a-ți prezenta pe larg care este întreaga procedură, la cât timp după inseminare se instalează sarcina, dar și care sunt principalele recomandări pentru viitoarele mămici, trebuie să știi că există o diferență majoră între fiv și inseminare artificială:

  • Inseminarea artificială presupune recoltarea unei probe de spermă de la un partener sau donator masculin. Aceasta este prelucrată în laborator și introdusă intrauterin în perioada fertilă a femeii.
  • Procesul de fertilizare in vitro este mult mai complex și presupune mai multe etape, precum: tratament hormonal pentru stimularea ovarelor, fertilizarea ovocitelor, cultivarea embrionilor în laborator, transferul embrionilor în uter etc.

Concret, în cazul inseminării artificiale, fertilizarea are loc în mod natural, nu în laborator, așa cum se întâmplă în cazul FIV.

Cine are nevoie de fertilizare in vitro?

De regulă, cuplurile care apelează la procedura de fertilizare in vitro se luptă cu anumite probleme care împiedică apariția unui bebeluș:

  • Infertilitate severă masculină – Atunci când numărul spermatozoizilor este scăzut;
  • Vârstă înaintată – Atunci când femeia a ajuns la o vârstă reproductivă mult prea avansată;
  • Obstrucție a tuburilor falopiene – Atunci când femeia are tuburile falopiene blocate sau deteriorate;
  • Endometrioză severă – În acest caz țesutul endometrial ce căptușește cavitatea uterina sângerează și în pelvis la fiecare menstruație. Pe lângă faptul că această afecțiune este însoțită de durere severă, adesea afectează trompele uterine și cauzează infertilitatea;
  • Probleme de ovulație – Sindromul ovarelor polichistice reprezintă cea mai întâlnită tulburare de ovulație. Cu ajutorul fertilizării in vitro se stimulează și se controlează ovulația pentru a spori șansele de concepere.

Există și alte motive pentru care cuplurile aleg FIV. Vorbim aici despre: insuficiența ovariană prematură, infertilitate inexplicabilă, eliminarea riscurilor de a transmite anumite boli genetice la copil etc.

Un diagnostic real se va pune doar în urma consultațiilor și analizelor de specialitate efectuate în cadrul clinicii. Astfel că decizia de a începe procedurile de reproducere umană asistată se va lua doar la recomandarea specialiștilor. Este important să știi încă de la început ce înseamnă fertilizarea in vitro, care sunt etapele prin care vei trece, dar și cum ar trebui să abordezi această experiență.

Etapele Procedurii FIV

Etapele Procedurii FIV

Fertilizare in vitro ca procedura implică mai multe etape. Respectarea timpului alocat pentru fiecare întâlnire cu echipa medicală, dar și administrarea medicamentelor în mod corespunzător au un rol esențial în reușita tratamentului.

În cazul FIV, celula reproductivă de la femeie, mai precis ovocitul, este fertilizată în laborator de celula reproductivă masculină (spermatozoidul). La final, va rezulta un embrion care va fi introdus în uter. Iată care sunt etapele, pas cu pas, dar și cât durează tratamentul pentru fiv:

Pasul 1: Stimularea ovariană

După ce se efectuează toate investigațiile și se decide că fertilizarea in vitro este cea mai bună soluție pentru a aduce pe lume un copil, se începe stimularea ovariană controlată, prin tratament medicamentos administrat oral și/sau injectabil. Scopul stimulării este ca ovarele să producă un număr cât mai mare de ovocite.

Pasul 2: Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariană

Tratamentul administrat se monitorizează printr-o serie de examinări ale ovarelor și endometrului, dar și printr-o serie de testări serologice și imagistice (ecografie transvaginală).

Pasul 3: Declanșarea ovulației

Rezultatele ecografiilor și testărilor trebuie să indice dezvoltarea foliculilor ovarieni. Dacă totul este în regulă, se va declanșa ovulația prin injectare.

Pasul 4: Colectarea ovocitelor

Puncția ovariană, cunocută și ca aspirație foliculară sau colectare se realizează sub anestezie ușoară. Se recoltează astfel lichidul folicular, ovocitele și celulele granuloase pentru a fi examinate în laborator. După această procedură, pacienta poate simți un mic disconfort abdominal, dar și o ușoară amețeală. Din fericire, simptomele vor fi de scurtă durată și nu pot afecta activitatea socială.

Pasul 5: Colectarea materialului genetic masculin

În ziua în care se recoltează ovocitele, partenerul va oferi o probă de spermă care va fi folosită pentru a le fertiliza. Există și situații în care se recomandă crioprezervarea speremei înainte, situații în care vorbim despre infertilitate masculină.

Pasul 6: Fertilizarea

Celulele reproductive se unesc în laborator, prin tehnici speciale, pentru a forma unul sau mai mulți embrioni. În funcție de particularitatea fiecărui caz în parte, se alege între FIV standard și/sau injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI). FIV standard presupune plasarea ovocitelor în anumite medii de cultură și combinarea acestora cu spermatozoizii. FIV prin ICSI este o tehnică abordată în cazul infertilității masculine. Se tratează sperma pentru a obține spermatozoizi de calitate, iar cei buni vor fi aleși pentru a se injecta în ovocitele recoltate prin aspirare.

Pasul 7: Transferul embrionilor

Ultimul pas al procedurii este transferul embrionilor, care se realizează, de regulă, la 3-5 zile după colectarea ovariană. Procedura în sine nu este dureroasă, realizându-se sub ghidaj ecografic. Pe de altă parte, există o serie de simptome de implantare embrion după fiv. Pentru că vorbim despre ultimul pas din această călătorie, femeile pot trece printr-o avalanșă de emoții. De aici și ideea că au nevoie de un mare sprijin psihic și confort emoțional, mai ales din partea familiei. Printre principalele simptome cu care se confruntă viitoarele mămici în primele zile după transfer, putem enumera următoarele:

  • Dureri de cap;
  • Crampe;
  • Pete sau sângerări ușoare;
  • Inflamarea sânilor;
  • Tulburări de somn;
  • Anxietate;
  • Stări de iritabilitate și disconfort.

De multe ori, în laborator se dezvoltă mai mulți embrioni potriviți pentru implantare. Astfel, cuplurile au posibilitatea de a opta pentru congelarea (crioprezervarea) acestora în scopul păstrării pentru alte viitoarele transferuri.

Pasul 8: Faza luteală

Este important ca endometrul să fie susținut cu ajutorul suplimentelor hormonale, administrate pe cale orală, injectabilă sau chiar intravaginal. De regulă, aceste suplimente sunt recomandate încă din ziua colectării ovocitelor, iar tratamentul poate continua chiar și după confirmarea sarcinii.

Pasul 9: Testul pozitiv

Pasul 9: Testul pozitiv

Reușita tratamentului poate fi verificată la aproximativ 10-12 zile după transferul de embrioni. Dacă testul este pozitiv, gravida va trece prin etapele de observație a sarcinii. Dacă este negativ, cuplul va fi consiliat și se va lua cea mai bună decizie pentru următorii pași.

E important de menționat și faptul că procedura se poate realiza sub diferite forme, precum:

  • Cu ovocitele pacientei sau cu ovocite donate;
  • Cu spermatozoizii partenerului sau cu spermatozoizi donați;
  • Cu embrioni obținuți recent în laborator sau cu embrioni crioconservați.

Durata procedurii de fertilizare in vitro

Foarte multe femei sunt curioase să afle cât durează întreaga procedură. Ei bine, aceasta poate varia semnificativ în funcție de diferiți factori, unul dintre aceștia fiind chiar răspunsul corpului la tratamentul inițial și la stimularea ovariană. În plus, fiecare etapă menționată mai sus are propria sa durată. Estimativ, fertilizarea poate fi cuprinsă între 4 și 6 săptămâni.

Fiecare etapă în parte se realizează la un interval bine stabilit, iar ziua în care este transferat embrionul ajută inclusiv la o estimare cât mai precisă a unei date de naștere. Pe parcursul acestui proces se va folosi un calculator de sarcină FIV. Astfel, tratamentul este monitorizat și evaluat corespunzător, iar mămica va ști, mai târziu, când ar trebui să se pregătească pentru prima întâlnire cu bebe.

Factorii care influențează succesul fertilizării in vitro

Posibilitatea de a avea un copil cu ajutorul fertilizării in vitro depinde în mare măsură de anumiți factori, precum:

  • Vârsta: Atunci când viitoarea mămică este tânără, șansele de a rămâne însărcinată, folosind propriile ovocite sunt mult mai mari în cazul FIV. Pe de altă parte, femeile care au depășit vârsta de 40 de ani ar putea să opteze pentru ovocite donate;
  • Istoricul femeilor: De regulă, o femeie care a născut înainte are mai multe șanse de a rămâne însărcinată prin această tehnică, comparativ cu una care nu a născut până acum. Reține și faptul că se întâmplă ca fertilizarea să nu ofere rezultate încă de la prima încercare;
  • Starea embrionului: Se recomandă transferul embrionilor dezvoltați. În cazul în care aceștia nu s-au dezvoltat suficient, șansele de a produce o sarcină sunt mult mai mici;
  • Stilul de viață și obiceiurile vicioase: Obezitatea, tutunul, alcoolul și stresul excesiv pot reduce șansele de reușită în tratament.
Recomandări înainte de fertilizarea in vitro

Recomandări înainte de fertilizarea in vitro

Înainte de a începe această călătorie, este recomandat ca viitoarea mămică să se pregătească atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Iată câteva sfaturi în acest sens:

  • Asigură-te că te hidratezi corespunzător și că ai o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale;
  • Asigură-te că îți menții greutatea sub control;
  • Încearcă să renunți la tutun și cofeină în exces. Consumul de alcool și droguri este contraindicat;
  • Evita expunerea la viruși și boli infecțioase;
  •  Caută soluții pentru a-ți gestiona episoadele de stres și anxietate puternică;
  • Informează-te cu atenție despre întreaga procedură și nu ezita să ceri explicații atunci când ai neclarități;
  • Poartă haine lejere de fiecare dată când mergi la analize, investigații și proceduri;
  • Odihnește-te corespunzător atât înaintea procedurilor, cât și pe parcursul fiecărei etape din această călătorie intensă;
  • Pregătește-te pentru un roller coaster emoțional și găsește din timp soluții pentru a-ți distrage atenția: meditație, filme, interacțiuni sociale, yoga etc.

Recomandări post – fertilizare in vitro

În ceea ce privește perioada post fertilizare in vitro, este importat să reții că fiecare caz este unic, deci și recomandările pot varia de la o persoană la alta. La modul general, va trebui să ții cont de următoarele aspecte:

  • Odihna și relaxarea pot contribui la șansele de reușite ale tratamentului;
  • Medicamentația trebuie administrată cu strictețe, așa cum s-a prescris în rețeta medicală. Nu se administrează și nici nu se încetează tratamentul fără acordul medicului;
  •  Efortul fizic intens este contraindicat. În schimb se recomandă plimbările scurte;
  • Hidratarea și alimentația sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, deci și pentru răspunsul la tratament;
  • Consilierea și suportul emoțional au un rol cheie pe tot parcursul procedurii, dar și după;
  • Monitorizarea simptomelor și relația medic-pacient este, de asemenea, importantă în perioada post FIV.

Alte sfaturi utile pentru viitoarele mămici

Pe lângă aceste recomandări, poți ține cont și de alte sfaturi care te-ar putea ajuta pe parcursul acestei călătorii. Iată care sunt acestea:

  •  Încearcă, pe cât posibil, să-ți creezi un program de lucru flexibil în această perioadă;
  •  Anunță echipa medicală cu privire la eventualele alergii, infecții sau boli de care suferi;
  •  Respectă datele și orele stabilite pentru fiecare etapă în parte;
  • După transferul de embrioni, femeile pot simți durere, ceea ce este normal. Pe de altă parte, trebuie să semnaleze durerile intense.

Riscuri și complicații asociate cu FIV

Încă de la prima consultație, viitoarea mămică va fi informată despre fiecare etapă în parte, dar și despre riscurile asociate cu această procedură.

  • Hiperstimulare ovariană – Dacă ovarele reacționează exagerat la tratament, apare hiperstimularea, carea poate fi asociată cu diferite simptome, precum: dureri și disconfort abdominal, balonarea, greață, stare de leșin etc;
  • Hemoragie vaginală – În urma recoltării ovocitelor poate apărea și o sângerare vaginală temporară. În cazul în care persistă, trebuie semnalată;
  • Nereușita – Nu toate procedurile se soldează cu o reușită, însă există posibilitatea de a se relua fiecare etapă. Un ciclu FIV se poate relua după 8 – 12 săptămâni;
  • Stresul – Întreaga perioadă, mai ales în cazul procedurilor repetitive, poate fi solicitantă din punct de vedere emoțional pentru ambii parteneri.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură complexă, care vine la pachet cu numeroase etape calculate secundă cu secundă, dar și cu un amalgam de sentimente. Fiecare caz este unic, iar succesul procedurii poate varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, este singura posibilitate prin care un cuplu poate să aibă un copil sănătos. Stabilește chiar acum o primă consultație! 

Dr. Adela Șerban
Dr. Adela Șerban
  • Medic Primar Obstetrică – Ginecologie
  • Doctor în Științe Medicale