Dr. Adela Șerban \ Morfologie fetala trimestrul 3: Ghid complet

Morfologie fetala trimestrul 3: Ghid complet

Ultima perioadă din cele 9 luni de sarcină este cea mai emoționantă pentru orice viitoare mămică. Acum, toate planurile făcute în primele două trimestre încep să prindă contur, dorințele par că se apropie tot mai mult de realitate, iar viața de familie începe să capete un alt sens. În tot acest amalgam de sentimente, un rol important îl are și ultima ecografie, ultima examinare pe care orice mămică trebuie să o efectueze, indiferent de modul în care s-a dezvoltat sarcina.

Ce este morfologia fetală de trimestru 3?

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, gravidele trebuie să facă 3 investigații amănunțite: morfologia fetală de trimestrul 1, 2 și 3. Toate sunt, de fapt, investigații imagistice, cu ajutorul cărora, specialiștii în medicina materno-fetală pot descoperi eventualele anomalii sau malformații prezente și pot furniza viitoarelor mămici informații prețioase cu privire la stare de sănătate a fătului, planuri de tratament, alte proceduri etc.

Chiar dacă sarcina s-a dezvoltat foarte bine în primele trimestre, orice gravidă trebuie să facă o ecografie în trimestrul 3, mai ales că această ultimă morfologie este vitală pentru a se evalua bunăstarea fetală, dar și pentru a se stabili, în linii mari, modul în care se va desfășura nașterea. Morfologia de trimestru 3 trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice viitoare mămică interesată de starea de bine a bebelușului, dar mai ales pentru cele care se confruntă cu hipertensiune sau diabet. De altfel, e absolut necesar ca femeile care au depistat anterior limitarea creșterii fetale intrauterine sau care prezintă un istoric cu boli asociate fătului să facă această ultimă investigație.

Când se face morfologia fetală de trimestrul 3?

Specialiștii în medicina materno-fetală sunt pregătiți să urmărească atent atât sarcinile care se dezvoltă normal, cât și sarcinile cu risc. Sunt pregătiți să ofere sfaturi utile și sprijin atunci când este nevoie și gata să intervină pentru a-ți oferi cele mai bune planuri de tratament. Ești însărcinată și vrei să știi la câte săptămâni se face morfologia de trimestrul 3? Ei bine, aceasta trebuie să aibă loc la 30-32 de săptămâni, dar se recomandă și sarcinilor supramature (de peste 40 de săptămâni).

Pentru că am stabilit când se face morfologia de trimestrul 3, îți reamintim că, pe parcursul sarcinii, sunt recomandate 3 investigații imagistice. Cea din ultimul trimestru și încă două: o morfologie fetală în trimestrul 1 (între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile) și o morfologie fetală în trimestrul 2 (la 20-22 de săptămâni).

De ce se realizează morfologia fetală de trimestrul 3?

Rezultatele morfologiei de trimestrul 3 țin de evaluarea dimensiunilor fătului și sănătății sarcinii. Astfel, această ecografie morfologică oferă informații relevante despre: biometria fătului; greutatea fătului; mișcările fătului; frecvența respiratorie și frecventa cardiacă; fluxul de sânge de la nivelul placentei și poziția placentară; cantitatea lichidului amniotic; evaluarea cordonului ombilical.

Mai pe scurt, orice gravidă trebuie să facă această morfologie fetală de trimestrul 3 pentru că așa se va evalua bunăstarea bebelușului și se vor identifica parametrii de morfologie fetală specifici ultimului trimestru. De altfel, această investigație poate identifica eventualele riscuri asociate nașterii naturale, fiind și o ocazie excelentă de a stabili care este modalitatea de naștere recomandată.

Cum se realizează morfologia de trimestrul 3?

Cum se realizează morfologia de trimestrul 3?

Această ultimă investigație imagistică din sarcină se realizează ca primele două, cu ajutorul tehnologiei 3D/4D. Astfel, dezvoltarea fătului este urmărită în timp real, complex și sigur, iar părinții pot primi acasă imagini sau înregistrări, în care se observă acum foarte bine trăsăturile micuțului. De altfel, imaginile furnizate ne ajută pe noi să înțelegem cu ce problemă se confruntă fătul, să vizualizăm posibilele malformații și, în baza acestora, să-ți oferim cele mai bune sfaturi și planuri de tratament, acolo unde este posibil.

Ce probleme pot fi depistate la morfologia de trimestrul 3?

Pe lângă informațiile cu privirea la dezvoltarea fătului și stabilirea eventualelor riscuri asociate nașterii naturale, morfologia de trimestrul 3 poate identifica și anumite anomalii, probleme care debutează mai târziu. De regulă, șansele sunt foarte mici, mai ales dacă facem referite la sarcinile care s-au dezvoltat foarte bine în primele două trimestre. Cu toate acestea, există și un mic risc, iar viitoarele mămici trebuie să știe care sunt toate problemele ce pot fi depistate la ultima investigație. Aici facem referire la hidrocefalie (acumularea unei cantități anormale de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului) și la diferite anomalii intestinale.

De altfel, tot în cadrul morfologiei de trimestrul 3, pot fi indicate posibilele complicații apărute în urma unor infecții pe care viitoarea mămică le-a contactat pe parcursul sarcinii. Toxoplasma, de exemplu, este o problemă adesea întâlnită în rândul gravidelor. Acestea se pot infecta prin consumul de carne insuficient preparată termic sau prin contactul cu excrementele de pisică. În acest caz, se recomandă tratament.

Cât durează morfologia fetală de trimestrul 3?

Cât durează morfologia fetală de trimestrul 3?

Ecografia din trimestrul 3 este neinvazivă și nu prezintă riscuri pentru mamă și făt. Același lucru îl putem spune și despre primele două morfologii. În ceea ce privește durata, viitoarea mămică trebuie să se pregătească pentru o întâlnire cu bebelușul de aproximativ 30-40 de minute. Cu toate acestea, întâlnirea se poate prelungi, în funcție de poziția acestuia sau în funcție de diferite alte aspecte ce țin de analiza amănunțită a dezvoltării sarcinii.

Cum te pregătești pentru morfologia fetală de trimestrul 3?

Dacă ai ajuns deja în această etapă a sarcinii, știi că nu trebuie să faci pregătiri speciale înainte de a merge la clinică. Sigur, poți ține cont de câteva sfaturi, menite să ofere echipei medicale vizibilitate și ție un plus de confort:

  • Asigură-te că nu ai vezica plină, dar nu uita să te hidratezi! Consumul de apă este absolut important pentru starea ta generală de sănătate, mai ales în sarcină;
  • Încearcă să nu consumi cafea înainte de ecografie. Cofeina contribuie la creșterea tensiunii;
  • Poartă haine lejere și încălțăminte comodă;
  • Pregătește-ți o listă cu întrebări. Multe gravide sunt curioase să afle detalii despre naștere, despre bagajul pentru naștere, despre o dată estimativă etc.

Morfologia fetală de trimestrul 3 nu trebuie amânată. Aceasta este o investigație absolut necesară atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Programează-te și vezi cum decurge sarcina, cum s-a dezvoltat puiului tău și care este modalitatea de naștere recomandată!

Dr. Adela Șerban
Dr. Adela Șerban
  • Medic Primar Obstetrică – Ginecologie
  • Doctor în Științe Medicale