Dr. Adela Șerban \ Morfologie fetală trimestrul 1: Ghid complet și recomandări

Morfologie fetală trimestrul 1: Ghid complet și recomandări

Este firesc să îți dorești tot ceea ce este mai bun pentru bebelușul tău, iar grija pentru acesta trebuie să devină o prioritate încă din primele săptămâni de sarcină. Deși fiecare mămică are propriul istoric medical, există anumite investigații pe care orice gravidă trebuie să le facă pe parcursul celor trei trimestre de sarcină. O evaluare ecografică deosebit de importantă pentru dezvoltarea fătului este morfologia fetală în trimestrul 1.

Ce este morfologia fetală?

Fie că vorbim despre sarcinile cu risc sau despre cele care evoluează normal, gravidelor le este recomandată medicina materno-fetală. Aici facem referire la o specializare a obstetricii care analizează îndeaproape evoluția fătului, dar și starea de sănătate a mamei. Se analizează evoluția organelor fătului și se depistează eventualele anomalii sau malformații fetale, găsind cele mai potrivite soluții pentru problemele complexe.

Astfel, pe lângă alte investigații, orice gravidă trebuie să facă o ecografie morfologică în trimestrul 1, urmată de alte două: una în trimestrul 2 și una în trimestrul 3. Fiecare morfologie în parte este vitală pentru a descoperi o serie de probleme și patologii, dar și pentru a se interveni rapid, atunci când este cazul.

Ce este morfologia fetală în trimestrul1?

Se consideră că în primul trimestru de sarcină, riscurile sunt mult mai mari, comparativ cu următoarele două trimestre. Acum este perioada în care orice mămică trebuie să facă anumite schimbări în rutina de acasă, dar și de la serviciu, să fie mult mai atentă la alimentație și să se îngrijească mai mult de stare de sănătate.

Morfologia fetală constă într-o investigație imagistică amănunțită, cu ajutorul căreia se verifică anatomia fătului în curs de dezvoltare. Pe parcursul evaluării de morfologie fetală în trimestrul 1, se analizează toate părțile corpului, inclusiv membrele, inimioara, plămânii, creierul sau abdomenul, în vederea identificării precoce a unor posibile anomalii.

Când se face morfologia de trimestrul 1?

Prima morfologie din sarcină se face atunci când organele fătului sunt suficient de dezvoltate pentru a fi examinate. Astfel, se recomandă ca investigația să aibă loc între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile. O dată fixă se va stabili în urma controalelor de rutină. Fătul va continua să se dezvolte și va fi examinat pe parcursul următoarelor trimestre de sarcină.

Cum se realizează morfologia de trimestrul 1?

Cum se realizează morfologia de trimestrul 1?

Ecografia din primul trimestru de sarcină poate fi realizată atât transabdominal, cât și transvaginal. Iată și cum decurge procedura pentru morfologia fetală în trimestrul 1:

  • Pacienta este invitată în cabinet, se așează pe masa de examinare și se pregătește pentru ecografie;
  • Încep măsurătorile și verificările: Se măsoară ligamentul nucal, lungimea craniului și cea a femurului. Se verifică dimensiunea fătului, dar și poziția acestuia. Se analizează bătăile inimii, dar și structura organelor interne și structura membrelor;
  • La final, viitoare mămică, dar și partenerul vor primi toate informațiile cu privire la starea fătului, dar și un plan de tratament sau alte recomandări, atunci când situația impune acest lucru. În plus, sunetele și imaginile (3D/4D) pot fi salvate pentru o analiză ulterioară, atunci când este cazul.

Tot în această perioadă, se va efectua și o analiză de sânge (dublu test). Astfel, se vor putea analiza markerii biochimici din sângele gravidei. Proteina plasmatică (PAPP-A) și gonadotropina corionică umană (hCG) pot furniza informații prețioase, în vederea stabilirii riscurilor asociate unei sarcini. De preferat este ca examenul ecografic și dublu test să aibă loc în aceeași zi.

În funcție de poziția fătului sau de alte particularități, ecografia în trimestrul 1 de sarcină poate dura de la 30 de minute până la o oră.

De ce se realizează morfologia de trimestrul 1?

E foarte important să ajungi la morfologia fetală de trimestrul 1. În primul rând, aceasta este investigația cu ajutorul căreia vei afla vârsta exacta a sarcinii. Fătul va fi analizat îndeaproape și se vor putea depista precoce eventualele anomalii.

De altfel, acum este momentul optim pentru a confirma o sarcină multiplă, dar și pentru a diagnostica o sarcină care s-a oprit din evoluție. Din nefericire, la aproximativ 2% dintre femei, sarcina se oprește din evoluție în această perioadă, fără să existe semne sau simptome asociate. Pe lângă toate acestea, morfologia fetală de trimestrul 1 va confirma sau infirma riscul ca mama să dezvolte preeclampsie, iar fătul să fie născut înainte de termen, dacă forma de preeclampsie este una severă.

Ce informații poate oferi morfologia de trimestrul 1?

Am stabilit la câte săptămâni se face morfologia de trimestrul 1 și cât de importantă este această etapă pentru sănătatea mamei și a fătului. Pentru a-ți oferi o imagine cât mai clară cu privire la importanța efectuării investigațiilor de specialitate, trebuie să punctăm câteva informații concrete despre anomaliile cromozomiale. Ne referim aici, mai ales, la Sindromul Down, Sindromul Patau și sindromul Edwards:

  • Sindromul Down (Trisomia 21) este asociat cu retardul mintal ușor și moderat, fiind cea mai comună anomalie prezentă la bebeluș încă din momentul conceperii. Aceasta anomalie este asociată și cu malformații ale inimii și ale craniului, fiind caracterizată de prezența unui cromozom suplimentar. Din fericire, persoanele cu Sindrom Down pot avea o viață fericită dacă primesc ajutor specializat;
  • Sindromul Patau (Trisomia 13) este o boală genetică foarte rară, dar și fatală. Din nefericire, nu există tratament, iar bebelușii nu pot supraviețuii foarte mult timp. Sindromul este asociat cu malformații cardiace grave, malformații renale, hipotonie, bazin subdezvoltat;
  • Sindromul Edwards (Trisomia 18) este asociat cu anomalii majore fizice, retard mintal, malformații ale inimii și rinichilor, dar și probleme de creștere. Este foarte puțin probabil ca un bebeluș care suferă de Sindromul Edwards să supraviețuiască mai mult de 1 an.

Pe lângă toate acestea, se pot depista și alte anomalii fetale. Iată câteva dintre acestea:

  • Anencefalia
  • Encefalocel
  • Exomphalos
  • Gastroschizis
  • Holoprosencefalia
  • Absența unor membere

În funcție de rezultatele obținute, gravida va fi sfătuită să realizeze alte investigații și va primi tot suportul necesar pentru a face următorii pași. 

Ce trebuie să știi înainte de morfologia de trimestrul 1?

Se recomandă ca pe întreaga perioadă a sarcinii, viitoarea mămică să rămână relaxată. Astfel, nu trebuie să-ți faci griji în privința perioadei de pregătire pentru morfologia de trimestrul 1. Pe de altă parte, poți ține cont de câteva sfaturi, precum:

  • Poartă haine confortabile;
  • Evită consumul de cafea;
  • Evită alimentele care te-ar putea balona;
  •  Evită consumul de lichide în exces;
  • Rămâi calmă;
  • Asigură-te că ajungi la timp și bucură-te de moment.

Pentru că vorbim despre o investigație non-invazivă, viitoarea mămică nu va simți durere și nici nu va fi expusă la radiații sau alte riscuri care ar putea să-i afecteze starea de sănătate.

Rezultatele obținute la morfologia fetală din trimestrul 1 sunt absolut vitale pentru a identifica toate patologiile asociate cu primele săptămâni de sarcină, dar și pentru a-ți asigura starea de liniște pentru următoare perioadă. Programează-te la timp și cere cât mai multe informații atunci când consideri că există neclarități! Starea ta de bine va contribui activ la dezvoltarea bebelușului. 

Dr. Adela Șerban
Dr. Adela Șerban
  • Medic Primar Obstetrică – Ginecologie
  • Doctor în Științe Medicale