Afla la cate zile dupa inseminare se face testul de sarcina
Visezi la ziua în care vei face un test de sarcină care să indice, în sfârșit, prezența celui mai mare vis de familie? E normal. Orice cuplu care se luptă cu infertilitatea își dorește să ajungă mai repede la capătul drumului, să facă testul de sarcină și să se bucure de cea mai frumoasă perioadă. Urmează să faci pentru prima dată inseminare artificială? Înseamnă că vrei să știi la cat timp după inseminare se instalează sarcina, dar și când ar trebui să verifici reușita planului de tratament. Află toate detaliile din acest articol.
Tipuri de inseminare artificială
Înainte de a stabili la câte zile după inseminare se face testul de sarcină, trebuie să cunoști mai multe detalii despre această tehnică de reproducere umană asistată. Spre deosebire de metoda naturală de concepție, inseminarea artificială presupune injectarea spermei (care poate proveni de la partener sau de la banca de spermă) direct în tractul reproducător al femeii în perioada fertilă. Cum există mai multe tipuri de inseminare artificială, doar un specialist îți poate recomanda cea mai bună variantă de tratament. Astfel, în urma analizelor de specialitate ți se poate recomanda:
- Inseminarea intrauterină: Spermatozoizii se injectează direct în uter. Este cea mai comună modalitate de reproducere umană asistată;
- Inseminarea intracervicală: Spermatozoizii se injectează în colul uterin, urmând să se deplaseze singuri către uter;
- Inseminarea tubo-peritoneală intrauterină și inseminarea intratubară: Spermatozoizii se injectează în trompele uterine.
În general, se recomandă o întâlnire cu specialiștii după mai multe încercări nereușite. Se fac analize și teste de specialitate, se analizează starea de sănătate și eventualele probleme ale viitorilor părinți, se realizează un dosar de infertilitate și în baza acestuia se stabilește un plan de tratament personalizat. Oricare ar fi modalitatea aleasă alături de echipa medicală, respectarea programărilor poate face diferența dintre un rezultat pozitiv și unul negativ.
La câte zile după inseminare se face testul de sarcină?
Gonadotrofina corionică umană (hCG) sau hormonul sarcinii are un rol deosebit de important în organismul viitoarei mămici. Nivelul de hCG începe să crească încă din primele zile de sarcină, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în săptămânile 10 – 11. Apoi, nivelul începe să scadă treptat. Pentru a confirma prezența sarcinii, dar și pentru a oferi detalii despre evoluția acesteia, medicii măsoară nivelul de hCG. Acest hormon este prezent atât în sânge, cât și în urină. Astfel, testele de sarcină, cele pe care le poți face singură acasă, măsoară nivelul hormonului hCG din urină.
Pentru a obține un rezultat concludent, se recomandă efectuarea testului la 10 – 12 zile de la inseminare, dar există și cazuri în care viitoarele mămici sunt sfătuite să aștepte până la 15 zile. Așa ne asigurăm că nivelul de hCG este suficient de ridicat pentru a fi detectat, mai ales în cazul în care implantarea a avut loc mai târziu. Deși așteptarea poate fi apăsătoare și emoționantă, orice femeie trebuie să știe că un test realizat mult prea devreme poate indica un rezultat fals negativ. Acesta este și motivul pentru care se insistă asupra susținerii din partea partenerului și familiei. Viitoarele mămici, mai ales cele care sunt supuse procedurilor de reproducere umană asistată, au nevoie de multă înțelegere și iubire.
Testul de sarcină după fertilizarea in vitro
Poate te interesează și după cât timp poți face un test de sarcină în cazul FIV. Prin FIV sau fertilizare in vitro ne referim la o altă tehnică de reproducere umană asistată care presupune recoltarea ovocitelor de la viitoarea mămică sau de la o femeie donatoare și combinarea acestora cu sperma (de la partener sau de la un donator) în afara corpului uman. Procesul de fertilizare are loc într-un mediu steril, în laborator, iar scopul final este obținerea unui embrion sănătos. Acesta va fi introdus în uter ulterior. De regulă, se recomandă un test de sarcină la 7 zile după fiv, dar și la 10 – 12 zile. Vei primi toate indicațiile în cabinet.
Tot în cabinet, medicii îți vor oferi toate detaliile necesare pentru perioada ce va urma – o perioadă încărcată din punct de vedere emoțional, una care trebuie, în continuare, atent monitorizată cu ajutorul unui calculator de sarcină FIV.
Următorii pași după un rezultat negativ al testului de sarcină
Primele semne de sarcină după inseminarea artificială sunt: lipsa menstruației, oboseala accentuată, sensibilitatea sânilor, grețuri și sensibilitate la mirosuri puternice. Dacă testul realizat acasă indică două liniuțe, înseamnă că urmează cea mai frumoasă perioadă din viața ta. Nu trebuie să te descurajezi nici dacă testul indică o singură liniuță. Un rezultat negativ nu înseamnă și o luptă pierdută. Primul pas pe care ar trebui să-l faci după un test negativ este de a contacta echipa medicală. Este foarte posibil să repeți testul peste câteva zile sau să mergi la o clinică pentru a face un hCG din sânge. Dacă rezultatul este negativ și de această dată, echipa medicală poate recomanda o nouă inseminare sau chiar modificarea planului de tratament. Nu toate femeile obțin o sarcină după un prim ciclu de tratament. Relaxează-te și ai încredere în medici!
Așadar, inseminarea artificială este o tehnică de reproducere umană asistată la care apelează cuplurile dornice de a avea un copil, numai la recomandarea medicilor specialiști. Poți obține o sarcină după primul plan de tratament sau poate fi nevoie de alte proceduri până a obține un rezultat favorabile. În orice caz, testul de sarcină trebuie realizat la aproximativ două săptămâni de la inseminare. Echipa medicală te va îndruma, oferindu-ți tot suportul de care ai nevoie în această perioadă emoționantă.