Endometrita și sarcina: Simptome, cauze și tratament

Dr. Adela Șerban \ Blog \ Endometrita și sarcina: Simptome, cauze și tratament

Știai că endometrita este o afecțiune care poate afecta femeile de toate vârstele, inclusiv viitoarele mămici? Această afecțiune este cauzată de o infecție bacteriană, dar poate fi și rezultatul infecțiilor virale sau fungice. Este un subiect destul de ocolit în societate și, din păcate, foarte puține femei cunosc simptomele, cauzele și modalitățile de prevenție.

Pe de altă parte, în medicina materno-fetală, se discută adesea despre această afecțiune. De ce? Pentru că nedescoperită la timp și netratată corespunzător, poate avea o evoluție nefavorabilă. În cazul gravidelor, această evoluție poate complica mult evoluția sarcinii. Vom dezbate pe larg acest subiect în rândurile următoare. Citește până la final!

Tipuri de Endometrită 

Pentru început, trebuie să știi ce este endometrul – un strat de țesut care căptușește interiorul uterului. Mai concret, este un strat pregătit să primească ovulul fecundat și să-i ofere un mediu prielnic pentru dezvoltare timp de aproximativ 9 luni. Bebe are nevoie de protecție, de un loc care să-l primească bine, cu căldură și confort și care, până la urmă, să-i fie „casă” timp de câteva luni bune. Acum, că am lămurit acest aspect, putem trece la tipurile de endometrită și le enumerăm pe rând:

Cauzele Endometritei 

Dacă ar fi să le luăm pe rând, cauzele endometritei acute sunt asociate cu germenii bacterieni de la nivelul tractului reproducător. Iată care sunt factorii care provoacă această infecție:

Cauzele endometritei cronice sunt, de cele mai multe ori, necunoscute. Totuși, anumite studii demonstrează faptul că ar putea avea legătură cu dispozitivele contraceptive (exemplu: montare sterilet), cu patologiile non-infecțioase sau polipi endometriali. Aici există mai multe tipuri de bacterii care pot fi implicate în apariția infecției și le enumerăm pe rând:

Punctăm aici și necesitatea de a efectua cât mai multe ecografii în sarcină, exact așa cum recomandă echipa medicală. O sarcină trebuie urmărită cu atenție pentru a îndepărta orice risc sau pentru a trata în timp util orice problemă.

Adaugăm pe lista cauzelor și următoarele:

Simptomele Endometritei 

Trecem acum la un nou capitol – endometrita și simptomele asociate. Cel mai des simptom, cel care ar trebui să te trimită de urgență la medic, este durerea. Atenție, durerea poate varia – de la o ușoară senzație de disconfort până la dureri intense, înțepătoare care se manifestă regulat. Aceste manifestări sunt strâns legate de endometru mărit și cauzele acestuia. Notăm acum și alte simptome specifice:

Impactul Endometritei asupra Sarcinii și Fertilității 

Există numeroase studii potrivit cărora aproximativ 11% din femei se confruntă cu această problemă și descoperă atunci când încearcă să obțină o sarcină. La modul general, endometrita nu reprezintă un motiv de speriat pentru că se tratează, dar fără ajutor de specialitate aceasta poate crea: dereglări ale ciclului menstrual, eșec de implantare, avort spontan recurent. De exemplu, în cazul procedurilor de fertilizare in vitro, endometrita nedescoperită poate crea o serie de probleme, precum: alterarea celulelor responsabile cu implantarea embrionului, modificare receptivității organismului, rezistență la progesteron, contracții uterine în perioada preimplantării etc.

Endometrioza și sarcina este o altă discuție importantă. Din păcate, o astfel de problemă poate crește riscul de avort spontan și naștere prematură. Atenție, sarcina cu risc crescut trebuie monitorizată cu atenție. O altă problemă în sarcină este legată de fluxul de sânge către făt. Din cauza inflamației endometrului, fătul poate avea de suferit și se pot semnala probleme de dezvoltare insuficientă. Nimeni nu își dorește acest lucru, dar dacă se ajunge aici, se impune tratament de specialitate.

diagnosticarea endometritei

Diagnosticarea Endometritei 

Vestea bună este că endometrioza se vede la ecografie. De aceea se insistă asupra unui diagnostic corect. Astfel, diagnosticarea riguroasă este compusă din examen clinic, ecografie și teste de laborator. Detaliem:

Tratamentul Endometritei 

Tratamentul endometritei se stabilește de către un medic în urma investigațiilor de specialitate. De regulă se prescrie antibiotic sub diverse formă. În completare, se pot prescrie și câteva suplimente alimentare – vitamina C și E cu rol în întărirea sistemului imunitar. Durata planului de tratament diferă de la o pacientă la alta în funcție de istoricul medical și stadiul de dezvoltare al infecției. E important de menționat că după finalizarea tratamentului se reiau investigațiile (se face un test de endometrioză). În cazul în care tratamentul nu a dat roade, se vor face analize suplimentare și se va schimba protocolul.

Prevenirea Endometritei

Cea mai bună modalitate de preveni endometrita este să te protejezi de infecțiile virale și bacteriene. Utilizarea prezervativelor în timpul contactului intim nu se adresează doar cuplurilor care nu sunt pregătite pentru o sarcină, ci și partenerilor responsabili, cei care nu vor să transmită infecții, bacterii sau, mai grav boli cu transmitere sexuală. Adăugăm pe lista cu prevenții și examinare ginecologică (de preferat la fiecare 6 luni). Examinarea regulată, însoțită de alte teste (secreții vaginale, HPV și alte patologii ginecologice) te pot feri de complicații nedorite pe termen lung.

În final, endometrita este o afecțiune ginecologică tratabilă. Important de reținut este faptul că planul de tratament și durata acestuia pot fi mult mai ușoare dacă problema este descoperită în timp util. De notat este și faptul că endometrita poate afecta atât fetele aflate la vârsta adolescenței, cât și femeile mature, femeile care își doresc să obțină o sarcină sau sunt însărcinate. Programează o întâlnire cu echipa medicală și vezi dacă și tu ai nevoie de ajutor de specialitate!

Data articol: 18 decembrie 2024
< alt="Photo of Dr. Adela Șerban">