Simptome ovulație – Ce este și când ești la ovulație

Dr. Adela Șerban \ Blog \ Simptome ovulație – Ce este și când ești la ovulație
produse de igiena la menstruatie, un calendar pe fundal roz

Tu ce știi despre ovulație? Ți-ai calculat vreodată perioada fertilă? Dacă vrei să rămâi însărcinată va trebui să te familiarizezi cu acest termen. Ovulația este, ca menstruația, o perioadă importantă pentru orice femeie aflată la vârstă fertilă. Această perioadă poate fi diferită de la o femeie la alta și trebuie monitorizată cu atenție. Ceea ce trebuie să reții este că ovulația se instalează, de regulă, în fiecare lună și, dacă totul este în regulă, în această ferestră poți obține sarcina mult dorită.

Ce înseamnă ovulație, cum se monitorizează, care sunt simptomele specifice și ce simți când se fixează sarcina? Găsești toate răspunsurile la întrebările care te interesează în acest articol. Citește-l până la final și află cum să recunoști semnele transmise de propriul organism.

Ce este ovulația?

Înainte de a-ți planifica sarcina, ar trebui să știi ce este ovulația – un proces natural și firesc, care face parte din ciclul menstrual. Atenție, ciclul menstrual nu trebuie confundat cu menstruația (perioadă a ciclului menstrual de 5 – 7 zile). În perioada ovulației, ovarul sănătos eliberează un ovul ajuns la maturitate. Atunci când ești la ovulație și se eliberează ovulul, te poți pregăti pentru o posibilă sarcină. Acest ovul este transportat prin trompa uterină, așteptând ulterior să fie fecundat de către spermatozoid. Mai clar, se așteaptă fecundarea ovulului.

Deși ovulația este un proces natural, acesta depinde de buna funcționare a anumitor glande:

Adăugăm pe listă ovarele. Ovulația la femei se poate transforma în anovulație dacă ovarele prezintă anumite probleme. Vom detalia mai jos.

Cel mai bun sfat pe care îl poți primi în această perioadă este acela de a căuta un medic bun înainte de a obține sarcina. Fie că ai sau nu probleme, fie că au existat sau nu antecedente în familie, o vizită la specialist, înainte de a încerca să obții sarcina, te va ajuta enorm. Echipa medicală îți va furniza toate informațiile de care ai nevoie: ce sunt ovocitele și care este rolul acestora în obținerea sarcinii, ce suplimente poți lua pentru a spori șansele de succes, când ar trebui să-ți pui semne de întrebare, cât durează ovulația etc.

simptomele ovulatiei

Simptomele ovulației

Există anumite simptome la ovulație. Dacă înveți să le recunoști, îți va fi mult mai ușor să planifici sarcina mult dorită și, în egală măsură, se identifici semnalele de alarmă pe care le transmite corpul tău cu privire la o problemă de fertilitate. Deși perioada de ovulație este diferită pentru fiecare femeie, semnele specifice ar trebui să fie destul de evidente în majoritatea cazurilor:

Modificarea secrețiilor

Secrețiile vaginale devin mai abundente cu 2-3 zile înainte de a se declanșa ovulația. Totodată, acestea își schimbă ușor consistența. Înainte de ovulație, secrețiile sunt mai transparente și ușor lipicioase. Tot în această perioadă, unele femei pot observa secreții maronii pe lenjerie. Sunt normale dacă persistă 2-3 zile, nu mai mult.

Sâni dureroși

Durere de sâni la ovulație? Bifat. Sânii te dor atât la menstruație, cât și la ovulație. E modul în care organismul te atenționează că este pregătit pentru o sarcină. Analizează și felul în care se simt sânii tăi. Ai putea observa că sunt mai sensibili în această perioadă și ușor măriți.

Dureri abdominale

Ai dureri la ovulație, iar aici ne referim la durerile abdominale. Acestea sunt similare celor menstruale, dar nu se produc la aceeași intensitate. Practic, sunt foarte ușor de sesizat, dar și de suportat. Dacă durerile din timpul ovulației sau menstruației depășesc cu mult limita suportabilității, ar trebui să programezi o vizită la ginecologie.

Schimbarea temperaturii bazale

În apropierea ovulației, temperatura bazală va scădea, urmând să crească imediat după acest proces. Atenție, temperatura bazală se măsoară de dimineață, imediat ce te trezești, înainte de a începe programul de muncă sau treburile casnice.

Alte semne pentru ovulație sunt: balonare la ovulație, stare de rău la ovulație, schimbarea dispoziției și creșterea libidoului.

Cum să monitorizezi ovulația

Acum știi cum îți dai seama că ești la ovulație, deși toate semnele menționate mai sus pot transmite alte informații. Sunt reacții comune ale organismului, reacții care pot apărea și pe fondul unor afecțiuni, de exemplu. Iată cum să monitorizezi ovulația:

Folosește un calendar menstrual

Dacă ai un ciclu menstrual regulat, poți afla data fertilă scăzând 14 zile de la data la care, atenție, aștepți următoarea menstruație. De exemplu, pentru un ciclu menstrual de 30 de zile, ovulația se va produce în ziua 16. Dacă vrei să numeri de la prima zi a ultimei menstruații, cel mai probabil, vei elimina ovulul undeva între zilele 11 și 21 dacă totul este în regulă. Atenție, ovulația, poate apărea în zile diferite de la o lună la alta.

Examinarea mucusului cervical

În perioada fertilă, mucusul cervical seamănă cu un albuș de ou – este transparent și destul de elastic, cu mult diferit față de perioada în care nu ești fertilă. Multe femei apreciază perioada ovulației, examinând mucusul de la nivelul lenjeriei sau pe o bucată de hârtie igienică.

Utilizarea testelor de ovulație

Așa cum există teste de sarcină, există și teste de ovulație. Sunt mult mai ieftine și le găsești în orice farmacie. Ideal ar fi să te folosești de acestea doar dacă nu suferi de ovare polichistice. În astfel de cazuri, femeile pot obține rezultate fals pozitive.

Monitorizarea fazelor ovulației

În cazul în care nu reușești să obții o sarcină pe cale naturală sau fără a se administra un anumit tratament, se poate recomanda o monitorizare atentă a tuturor fazelor ovulației. Mai exact, vei face mai multe drumuri la cabinet pentru a monitoriza cu atenție toate stadiile de dezvoltare ale foliculilor ovarieni.

perioada de ovulatie notata pe un calendar

Importanța recunoașterii simptomelor ovulației

Perioada fertilă și simptomele acesteia îți pot transmite multe informații cu privire la starea de sănătate. Este important să-ți asculți corpul, să fii atentă la semnalele pe care ți le transmite. Iată de ce este important să recunoști simptomele ovulației:

Anovulația și impactul său

Dacă te-ai pus la punct cu tot ceea ce înseamnă ovulație, a sosit momentul să afli ce este anovulația. Din păcate, multe cazuri de infertilitate de cauză feminină au la bază anovulația – întreruperea procesului natural de ovulație. Impactul este unul deosebit de mare, mai ales dacă ne referim la femeile care își doresc cu ardoare să devină mame. Ele vor urma o călătorie mai lungă sau mai scurtă, în funcție de caz, care va consta în: investigații, analize și tratament de specialitate.

Printre cele mai întâlnite cauze ale anovulației se regăsesc: Sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană prematură, amenoree, alte disfuncții și cauze hormonale. Dacă de cele mai multe ori, anovulația nu ridică semne de întrebare, în unele cazuri, aceasta poate produce: absența menstruației, absența secrețiilor vaginale normale și sângerare abundentă în timpul menstruației.

În final, ovulația este un proces natural, care joacă un rol crucial în fertilitate. Reține că stresul, dieta zilnică și, în general, stilul de viață pot influența semnificativ acest proces.

Data articol: 13 februarie 2025
< alt="Photo of Dr. Adela Șerban">