Paracetamol în sarcina: Indicații și recomandări

Dr. Adela Șerban \ Blog \ Paracetamol în sarcina: Indicații și recomandări
medicamentele in sarcina

Sarcina este o perioadă sensibilă. Deși este important ca fiecare gravidă să gestioneze această perioadă cu zâmbetul pe buze, să-și creeze un anumit confort și să facă ceea ce iubește, există și o serie de recomandări. Cele mai importante fac referire la analizele și investigațiile medicale obligatorii, alimentație și medicație.

Referitor la medicație, există o întreagă poveste, una pe care trebuie să o cunoști dacă îți dorești ca puiul tău să se dezvolte armonios în burtică. Pe perioada sarcinii, doar medicul specializat în medicina materno-fetală îți poate recomanda pastile, siropuri și alte remedii, fie că ne referim la tratamentele specifice pentru susținerea sarcinii ori la tratamentele pentru viroze, enterocolite, dureri de cap, dureri de măsea și alte probleme cu care te poți confrunta. Nici clasicul paracetamol nu se poate lua după ureche. Știai asta? De altfel, există și aici o altă poveste. Te-am făcut curioasă? Află, din rândurile următoare, dacă poți lua paracetamol în sarcină.

Siguranța paracetamolului în sarcină

Paracetamolul este un medicament considerat accesibil oricui, dat fiind faptul că se eliberează fără prescripție medicală la un preț destul de ieftin. De asemenea, este un bun prieten, unul care ne alină durerile de cap, durerile musculare, menstruale, durerile de gât, de dinți sau cele cauzate de gripă și răceală. Paracetamolul poate scădea febra și reduce durerea, acționând ca un stimul ce îi indică organismului să perceapă diferit aceste reacții.

Producătorul recomandă să nu se depășească doza recomandă pentru a nu cauza reacții nedorite. În cazul femeilor, doza maximă de paracetamol în sarcină este diferită și doar un medic specializat poate recomanda un astfel de tratament pe parcursul celor trei trimestre. Deși este un tratament sigur pentru aproape orice pacient, trebuie administrat cu precauție și moderație în unele situații.

Poți lua paracetamol în sarcină?

Poți lua paracetamol în sarcină? Da, paracetamolul este considerat un tratament sigur pe parcursul sarcinii, deși unele studii au demonstrat că ar putea influența funcția endocrină. Totuși, aceste studii se referă la administrarea în doze mari, pe o perioadă lungă de timp, fără prescripție medicală. Subliniem ceea ce menționam mai sus: fie că ai o sarcină cu risc crescut ori una care se dezvoltă normal, va trebui să discuți cu medicul care îți urmărește sarcina înainte de a administra orice tratament, chiar și banala pastilă de paracetamol.

doza recomandata de paracetamol in sarcina

Dozajul recomandat și administrarea

La modul general, paracetamolul se poate administra în, cel mult, două comprimate (500 mg) în același timp, urmând să-și facă efectul în aproximativ 60 de minute. Nu se recomandă administrarea împreună cu alte medicamente care conțin aceeași substanță, dar este sigur în sarcină.

Poți lua paracetamol pentru durerea de măsea în sarcină, dar nu poți depăși doza zilnică de 2-4 grame în 24 de ore. Atenție, această informație este una pur orientativă. Doar medicul care te consultă îți poate recomanda dozajul potrivit.

Beneficii și riscuri ale utilizării paracetamolului

Ca orice alt tratament, paracetamolul pentru gravide are atât beneficii, cât și riscuri, mai ales dacă este utilizat pe termen lung, în doză mare.

Beneficiile paracetamolului

Riscurile paracetamolului

Deși paracetamolul este sigur în sarcină, administrat după ureche, acesta poate cauza fătului următoarele probleme: predispoziție astm, toxicitate testiculară, anomalii morfologice perineale masculine, tulburări neurologice, ADHD sau TSA.

Efecte adverse și complicații

Deși rare, efectele adverse pot apărea în cazul utilizării prelungite sau în doze mari, mai ales dacă se administrează paracetamol în sarcina în trimestrul doi. Cele mai comune sunt:

Deși sunt extrem de rare, pe lista cu complicații, regăsim:

Consultarea medicului și recomandări

Nu faci o singură ecografia în sarcină, deci ajungi destul de des la clinică. Discută cu echipa medicală despre acest subiect! În primul rând, paracetamolul se administrează doar la nevoie. Apoi, medicul care urmărește evoluția sarcinii trebuie informat. Doar un specialist îți poate spune care este doza optimă în cazul tău, cât timp poți lua paracetamol, ce alte opțiuni de tratament sunt disponibile și ce ar trebui să faci dacă apar efecte secundare.

Alternative la paracetamol în sarcină

Echipa medicală îți poate recomanda alte analgezice, în funcție de tipul durerii. Și acestea se vor administra sub supraveghere medicală, cu prescripție. În paralel se vor recomanda următoarele: odihnă, hidratare și tehnici de relaxare.

În concluzie, paracetamolul este permis în sarcină, dar se administrează doar la recomandarea medicului.

Data articol: 13 februarie 2025
< alt="Photo of Dr. Adela Șerban">