Ce este Biometria Fetala: Valori normale
Toate ecografiile și investigațiile din timpul sarcinii au rolul de a asigura viitorii părinți că puiul lor se dezvoltă bine, că este sănătos, 100% pregătit să cunoască o lume plină de iubire și oportunități nemărginite. Dincolo de emoțiile simțite la auzul primelor bătăi de inimioară, liniștea oferită de rezultatele investigațiilor este percepută ca o senzație de confort, o stare de bine care ajută viitoarea mămică să treacă mult mai ușor prin perioada celor 9 luni de sarcină. Tocmai ce ai primit vestea mult așteptată? Înseamnă că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să știi ce este biometria fetală, care sunt valorile normale și de ce este important să bifezi fiecare întâlnire cu echipa medicală. Află mai multe detalii pe parcursul acestui articol.
Ce este biometria fetală?
Prima și cea mai importantă investigație din sarcină este morfologia fetală de trimestrul 1. Este o investigație obligatorie atât pentru viitoarele mămici care s-au confruntat cu diferite probleme încă din primele zile, cât și pentru cele care au parte de o sarcină normală, fără riscuri și alte complicații. De fapt, pe parcursul celor 9 luni, orice gravidă trebuie să ajungă la 3 morfologii obligatorii, dar și la alte ecografii, care durează, de regulă, mult mai puțin.
Biometria fetală urmărește creșterea fătului. Pe parcursul ecografiei, care durează între 10 și 15 minute, se măsoară anumiți parametri, precum: dimensiunea capului, dimensiunea membrelor, dimensiunea femurului etc. Vorbim despre o investigație prenatală, complet nedureroasă, care se poate efectua la 3 săptămâni sau chiar mai des, în funcție de particularitățile sarcinii. Se aplică un gel special pe abdomen, iar cu ajutorul ultrasunetelor se captează imagini din interior, urmărindu-se stadiul de dezvoltare al fătului.
Pentru ce se efectuează biometria fetală?
Orice biometrie fetală urmărește să identifice stadiul de dezvoltare al micuțului, doar că detaliile pot fi vizualizate mult mai bine în al doilea trimestru de sarcină, atunci când bebelușul este dezvoltat aproape complet. Iată de ce este indicat să ajungi la toate ecografiile de rutină:
Estimarea vârstei gestaționale
Se poate identifica lungimea fătului în funcție de lungimea femurului, dar și vârsta gestațională. Toate testele de screening și monitorizare a creșterii se realizează în funcție de cât de avansată este sarcina. De exemplu, morfologia fetală de trimestrul 2 se face la 20-22 de săptămâni.
Monitorizarea creșterii fetale
Lungimea fătului în ecografie poate ajuta la evaluarea corectă a bebelușului. Crește în ritmul așteptat sau e posibil să apară diferite probleme? Restricția de creștere intrauterină, de exemplu, se poate depista timpuriu în cadrul biometriei fetale.
Identificarea potențialelor probleme în sarcină
Există o serie de valori normale pentru biometria fetală – valori stabilite la nivel mondial. Dacă măsurătorile efectuate indică anumite probleme, urmează ca gravida să efectueze alte teste suplimentare. Biometria este, de aceasta dată, un punct de plecare în depistarea problemelor subiacente.
Care sunt parametrii măsurați?
Trebuie să știi că lungimea femurului la făt pe săptămâni este diferită. Astfel, valorile obținute pentru parametrii măsurați vor fi diferite de la o biometrie la alta. La finalul fiecărei întâlniri, echipa medicală va raporta rezultatele la valorile vârstei gestaționale și îți va oferi o imagine clară asupra dezvoltării sarcinii. Iată ce măsurăm:
- BPD și OFD: primul măsoară diametrul capului între oasele parietale și al doilea măsoară diametrul capului intre osul frontal si osul occipital;
- HC: măsoară circumferința capului;
- CRL: măsoară lungimea fătului din vârful capului până la șezut;
- TTD: măsoară diametrul toracelui;
- APTD: măsoară lungimea toracelui, din față până în spate;
- EFW: identifică greutatea fătului;
- AC: măsoară circumferința abdomenului;
- FL: măsoară lungimea femurului, cel mai mare os al omului;
- HL: măsoară lungimea humerusului, cel care corespunde brațelor;
Dimensiune fetală și creșterea fetală
Este deosebit de important ca viitoarea mămică să facă diferența dintre dimensiune fetală și creșterea efectivă a fătului. Dimensiunea indică mărimea bebelușului la un moment dat, în timp ce creșterea fetală măsoară dezvoltarea bebelușului în timp.
Reamintim și faptul că fiecare bebeluș este diferit și putem observa acest aspect încă din pântecul mamei. Cu toate acestea, există anumite modele de creștere, stadii care pot indica faptul că sarcina se dezvoltă normal.
Trimestrul 1 (săptămânile 1-12)
În primul trimestru se formează organele și se dezvoltă extremitățile (degetele de la mâini și picioare). Fătul începe, pe parcursul timpului, să devină vizibil prin ecografie.
Trimestrul 2 (săptămânile 13-27)
Trimestrul al doilea se diferențiază printr-o evoluție semnificativă a sarcinii. Burtica este deja vizibilă și crește de la o săptămână la alta, fătul capătă un aspect mai definit, începe să-și dezvolte simțurile și să-și miște membrele. Mama poate simți toate aceste mișcări.
Trimestrul 3 (săptămânile 28-40)
Acum se realizează și morfologia fetală de trimestrul 3. Sarcina este în plin proces de dezvoltare, iar mămica începe să se pregătească pentru naștere. Plămânii bebelușului se maturizează și, mai târziu, micuțul se poziționează pentru naștere, de regulă, cu capul în jos.
Inimioara fătului începe să bată la aproximativ 6 săptămâni, degetele se despart la aproximativ 10 săptămâni, iar creierul încheie procesul de dezvoltare la aproximativ 36 de săptămâni. Micuțul tău poate reacționa la lumini sau alți factori de stimul încă din săptămâna 20. Acestea sunt date generale, ceea ce înseamnă că fiecare bebeluș are propilul ritm de dezvoltare.
Riscul de macrosomie
Lungimea fătului în ecografie trebuie să respecte limitele normale pentru fiecare trimestru de sarcină. În cadrul biometriei se poate evalua și riscul de macrosomie. Aproximativ 10% dintre bebeluși au o greutate mult prea mare în timpul sarcinii. Cauzele pot fi diferite, dar e important ca această problemă să fie preîntâmpinată. Aici intervine rolul ecografiilor realizate la timp. Nașterea unui făt cu dimensiuni mari poate crește riscul complicațiilor, iar aici ne referim la: travaliu prelungit, hemoragii severe, leziuni ale canalului, modificări cardiace la făt etc.
Așadar, biometria fetală are un rol deosebit de important pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Prin compararea rezultatelor obținute cu valorile de referință, dar și cu rezultatele anterioare, echipa medicală îți poate oferi o imagine clară cu privire la dezvoltarea sănătoasa a fătului. Nu uita să faci o programare!