Câți foliculi sunt necesari pentru FIV: Sarcină reușită
Cum visul de a deveni părinte nu trebuie să rămână doar o simplă dorință, eforturile cercetărilor realizate de-a lungul timpului fac ca astăzi să existe o șansă reală pentru orice cuplu. Există mai multe metode de reproducere umană asistată, iar fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre cele mai cunoscute în rândul celor care se confruntă cu infertilitatea. Dacă ai ajuns aici, înseamnă că vrei să afli mai multe despre întreaga procedură. Descoperă, citind acest articol, care este momentul potrivit pentru a cere ajutorul specialiștilor în fertilizare in vitro, cum arată etapele de tratament, care sunt factorii ce influențează reușita și, mai ales, câți foliculi trebuie să ai ca să rămâi însărcinată.
Ce este FIV și când se recomandă?
Fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere umană asistată, recomandată cuplurilor care au încercat să obțină o sarcină pe cale naturală, dar nu au reușit nici măcar după un an. FIV presupune fertilizarea ovocitelor recoltate de la viitoarea mămică în laborator, cu ajutorul spermatozoizilor recoltați de la partener. În urma fertilizării, rezultă un embrion sănătos, care se introduce, mai târziu, în uterul mamei. Din acest moment, sarcina va decurge în mod obișnuit. Întreaga procedură se poate realiza în mai multe moduri:
- Cu spermatozoizi recoltați de la partener sau cu spermatozoizi recoltați de la banca de spermă
- Cu ovocite recoltate de la viitoarea mămică sau cu ovocite donate
Procedura de fertilizare in vitro se recomandă doar de către echipa medicală, în urma analizelor și investigațiilor de specialitate. Mai concret, FIV se adresează cuplurilor în care unul sau ambii parteneri se confruntă cu probleme de infertilitate, cum ar fi:
- Vârstă înaintată (peste 35 de ani)
- Infertilitate masculină
- Probleme ale trompelor uterine
- Insuficiență ovariană prematură
- Endometrioză severă
- Probleme genetice (pentru a exclude riscul de transmitere la făt)
Ce sunt foliculii ovarieni?
Înainte de a afla câți foliculi sunt necesari pentru un tratament FIV, trebuie să știi care este legătura dintre procesul de ovulație și obținerea unei sarcini. Încă din perioada de pubertate, la aproximativ 28 de zile, deci la începutul fiecărui ciclu menstrual, foliculii ovarieni încep să se dezvolte. Un folicul ovarian este o mică moleculă, plină cu lichid, care la un anumit stadiu produce ovocitele necesare în procesul de fertilizare. După ce foliculul începe să crească, la aproximativ 14 zile, acesta se sparge și eliberează ovocitele. Așa se declanșează ovulația.
Acum, trebuie să știi și la ce dimensiune se sparge un folicul. Ei bine, pe parcursul monitorizării ovulației, foliculii trec prin două etape:
- Foliculi antrali – care apar la începutul ciclului menstrual și au o dimensiune de 2-9 mm
- Foliculi dezvoltați – care sunt dependenți de hormonul foliculostimulant, pregătiți să declanșeze ovulația
Foliculii maturi, trebuie să aibă un diametru de 16-20 mm, iar cerințele nu se opresc aici. Pentru un tratament FIV reușit este necesar să se obțină cel puțin 3 foliculi maturi, dar și sănătoși. Aici, putem spune că nu doar cantitatea este importantă, ci și calitatea. În plus, trebuie menționat și faptul că, în cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat, aceste aproximări pot fi ușor diferite, în sensul că, în mod natural, ovulația poate apărea mai devreme sau mai târziu. Pe de altă parte, se păstrează aceeași cerință pentru dimensiunile unui folicul sănătos, pregătit de fertilizare.
Factori care influențează rezerva ovariană
Dezvoltarea foliculilor are legătură cu rezerva ovariană. De regulă, vârsta înaintată este principalul factor de risc în scăderea șanselor de a obține o sarcină pe cale naturală, dar există și alte motive care produc scăderea rezervei ovariene:
- Radioterapie
- Chimioterapie
- Consumul excesiv de alcool și tutun
- Endometrioză severă
- Obezitate
- Sindrom Turner
- Operații ovariene
Etapele fertilizării in vitro
Acum că știi ce sunt foliculii, putem analiza împreuna etapele fertilizării in vitro. Deși este o procedură minim invazivă, e important să-i înțelegi complexitatea. Fiecare etapă se calculează cu atenție, cuplurile fiind consiliate pe toată perioada planului de tratament. Schema fertilizării poate fi urmărită cu ajutorul unui calculator sarcină FIV, un instrument util și pentru a afla o dată estimativă pentru naștere. Ne întoarcem la etapele fertilizării și le trecem în revistă pe toate.
Consultația inițială
Așa cum am menționat mai sus, fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere asistată, care se recomandă cuplurilor doar în urma unor analize de specialitate. Astfel că, după prima întâlnire, se realizează analize hormonale specifice, un examen de secreție vaginală și un test Papanicolau.
Stimularea ovariană
Pentru unele femeie, rezerva ovariană poate avea o cantitate scăzută chiar dacă nu au depășit pragul de 35 de ani. În aceste condiții, e clar că numărul foliculilor este unul redus, ceea ce conduce la imposibilitatea de a obține o sarcină fără ajutorul medicilor. Astfel, se recomandă un tratament de stimulare ovariană (oral sau injectabil) pentru a ajuta foliculii să se dezvolte sănătos.
Răspunsul organismului la tratament
Pentru că fiecare caz este unic, se va realiza o schemă de tratament personalizată și se va urmări, prin ecografie transvaginală și analize serologice, răspunsul organismului la tratament.
Declanșarea ovulației
Declanșarea ovulației va avea loc într-o perioadă optimă, în funcție de răspunsul organismului la tratament.
Colectarea materialului genetic
După ce foliculii au ajuns la maturitate, vor elimina ovocitele, care vor fi recoltate (prin puncție ovariană) la aproximativ 36 de ore. De asemenea, partenerul va oferi o cantitate de spermă.
Fertilizarea în laborator
Fertilizarea are loc în laborator, prin unirea celulelor reproducătoare recoltate de la femeie cu celule reproducătoare obținute de la bărbat. Scopul fertilizării este acela de a obține unul sau mai mulți embrioni sănătoși. Există și cazuri în care se optează pentru crioprezervarea embrionilor, necesari pentru alte cicluri FIV.
Transferul embrionilor
Ultima etapă este cea în care se transferă embrionul sănătos în uterul mamei, sub ghidaj ecografic. Nu este o procedură complicată și nici de lungă durată.
Urmează o perioadă în care viitoarea mămică va primi suplimente alimentare pentru susținerea nivelului hormonal, dar și realizarea testului de sarcină, la aproximativ 12 zile după transfer.
În cele din urmă, orice viitoare mămică trebuie să știe că stilul de viață influențează enorm succesul procedurii de fertilizare in vitro. Aici putem adăuga și vârsta, dar și istoricul medical. Elimină factorii de stres și găsește-ți liniștea în lucrurile simple! Psihicul joacă un rol cheie pe toată perioada de tratament.