Infertilitatea la femei: Cauze, investigații și tratamente

Dr. Adela Șerban \ Blog \ Infertilitatea la femei: Cauze, investigații și tratamente

Infertilitatea la femei era, până nu de mult, un subiect destul de greu de digerat, deși cadrele medicale și specialiștii au făcut tot posibilul ca oamenii să cunoască această problemă, să o poată identifica, să o accepte și să facă pași concreți pentru a o rezolva. Poate nu știai, dar între 8% și 15% dintre cuplurile din întreaga lume se confruntă astăzi cu această situație. Nu e deloc un procentaj mic, mai ales dacă ne gândim la generațiile părinților sau bunicilor noștri.

Infertilitatea la femei se definește ca incapacitatea de a rămâne însărcinată, deși există relații sexuale regulate cu partenerul, relații sexuale neprotejate, timp de cel puțin un an. Din păcate, vorbim despre o problemă complexă care poate avea diferite cauze și care îți poate afecta semnificativ viața atât în plan personal, cât și în relația de cuplu. Vestea bună este că, cu ajutor de specialitate, infertilitatea poate fi învinsă. Există semne că nu poți face copii? Citește acest articol până la final și vezi care sunt cauzele, ce investigații poți face și ce tratamente poți urma.

Cauzele infertilității la femei 

Să vorbim puțin în cifre! Majoritatea cuplurilor reușesc să obțină o sarcină după aproximativ 6 luni de încercări repetate sau chiar după un an. Cu alte cuvinte, 85% dintre femei reușesc să obțină o sarcină după un an de zile. Există și cazuri fericite, trebuie să recunoaștem. Așa se face că 20% dintre femei pot rămâne însărcinate după doar o lună.

De ce nu rămân însărcinată? Aceasta este prima întrebare pe care și-o adresează orice femeie care după un an nu a reușit să obțină o sarcină. Notăm acum principalele cauze de infertilitate la femei:

Adăugăm pe lista cauzelor și următoarele: expunerea excesivă la substanțe toxice, tulburări emoționale, stres cronic, dezechilibre metabolice, trombofilie, boli și tratamente oncologice.  

Simptomele infertilității la femei 

Există cazuri și cazuri. Dacă unele femei nu prezintă simptome evidente, altele pot descoperi semnale de alarmă încă din primele luni în care se gândesc la o sarcină. Iată câteva simptome care ar trebui să te pună pe gânduri și să te trimită la medic:

Simptomele infertilitatii la femei 

Când să consulți un specialist în infertilitate

Nu e o rușine să consulți un medic specialist în infertilitate. Din contră, este primul pas pe care îl faci pentru viitorul familiei tale. Înainte de a discuta cu echipa medicală despre ceea ce simți când se fixează sarcina, despre analizele trimestriale și modul în care trebuie să-ți protejezi sarcina, va fi nevoie să o obții. Iată când ar trebui să mergi la medic:

Deși vorbim despre infertilitatea la femei, este important de menționat și faptul că partenerul poate avea o problemă. În cazul în care nu există suspiciuni în ceea ce privește starea de sănătatea a femeii, se analizează istoricul medical al bărbatului. Aici pot apărea probleme de genul: probleme sexuale, testiculare sau de prostată, probleme legate de spermogramă, testicule de dimensiuni reduse, testicule inflamate în scrot (varicocel), istoric de infertilitate în familie etc.

Investigații și analize pentru diagnosticarea infertilității 

Orice cuplu care își dorește să obțină o sarcină trebuie să știe că există anumite analize pentru fertilitate la femei. Nimeni nu pune un diagnostic doar după ureche. Iată principalele investigații și analize pe care echipa medicală le va recomanda după prima discuție:

Tratament pentru infertilitate la femei 

Tratamente pentru infertilitate la femei 

Așa cum spuneam încă din introducere, există tratament pentru infertilitate la femei, fie că vorbim despre infertilitate primară sau nu. Totuși, înainte de a discuta despre tratarea problemei, trebuie depistată cauza, deci primul pas este diagnosticarea. Medicul ginecolog va face echipă cu specialistul în infertilitate și cu medicul endocrinolog pentru a interpreta corect toate rezultatele investigațiilor. Doar în baza acestor rezultate se va propune un plan de tratament personalizat:

Modificări ale stilului de viață

În cazul în care nu există semne reale de îngrijorare în ceea ce privește starea de sănătate, se va face o recomandare privind modificarea stilului de viață. Poate va fi necesar să optezi pentru o dietă echilibrată, să renunți la tutun și alcool, să găsești tehnici de gestionare a stresului, să te hidratezi și să dormi mai mult.

Inducerea ovulației

Cea mai ușoară metodă de a induce ovulație este de a se administra anumite medicamente. Acestea pot îmbunătăți șansele de a concepte un copil pe cale naturală. Atenție, aceste medicamente se prescriu doar de către un medic în situația în care se decide că acesta este planul de tratament potrivit situației în cauză.

Intervenții chirurgicale

Se pot recomanda anumite intervenții chirurgicale pentru a corecta anomaliile depistate în urma investigațiilor de specialitate.

Terapie hormonală 

Se pot administra medicamente pentru a trata tulburările tiroidiene care afectează ovulația și funcția reproductivă.

Tehnici de reproducere umană asistată 

Nu e ușor să obții o sarcină pe cale naturală dacă de confrunți cu diferite probleme de fertilitate, dar medicii specializați în fertilizare in vitro și alte tehnici de reproducere umană asistată te pot ajuta să-ți vezi visul împlinit – acela de a face saltul de la o familie de 2 la o familie 3. Detaliem:

Factori de risc și prevenirea infertilității 

Pentru a înțelege cât de important este stilul de viață în tratarea fertilității, trecem acum la factorii de risc și metodele de prevenție.  

Factori de risc

Prevenție

La capitolul prevenție, putem relua discuția mai sus deschisă, pe scurt. Pentru a crește șansele de a obține o sarcină ar trebui să renunți la vicii, să limitezi cofeina, să faci mișcare (cu limită, evident), să-ți reglezi problemele cu greutatea, să te odihnești mai mult și să găsești tehnicile potrivite cu ajutorul cărora să te poți elibera de stres.

Așadar, infertilitatea la femei este o problemă care afectează multe cupluri în momentul de față. Dacă până acum credeai că ești singură în această situație, trebuie să știi că multe alte femei se confruntă cu această problemă. Reține, pe final de articol, că vorbim despre o problemă care își poate găsi rezolvarea. Apelează la serviciile medicale specializate în infertilitatea și gândește pozitiv!

Data articol: 18 decembrie 2024
< alt="Photo of Dr. Adela Șerban">