Sarcina cu risc crescut: Investigații esențiale
Sarcina cu risc ridicat necesită o monitorizare mult mai atentă. La început poate părea o perioadă copleșitoare, dar odată ce alegi echipa medicală potrivită, te vei simți mult mai bine, mult mai liniștită și încrezătoare. E important ca pe parcursul sarcinii, fie ea una care decurge normal ori una care ridică anumite semne de întrebare, să rămâi calmă și să prioritizezi programările stabilite pentru controalele de rutină și analizele de specialitate. De exemplu, în primele 3 luni, vei efectua atât o morfologie fetală de trimestrul 1, cât și alte investigații speciale pentru sarcină. Toate îți vor oferi o imagine clară a modului în care se dezvoltă fătul și îți vor permite să acționezi rapid, atunci când este necesar. Nerespectarea sfaturilor primite în cabinet pot conduce către situații mai complexe, greu sau imposibil de gestionat. Află, parcurgând acest articol, care sunt principalii factori de risc în sarcină, dar și care sunt investigațiile obligatorii pe care trebuie să le faci pe parcursul celor 9 luni.
Care sunt factorii de risc?
Atunci când vorbim despre o sarcină cu risc ridicat, ne referim la o serie de factori declanșatori. În primul rând, o sarcină multiplă este considerată una cu risc și necesită mai multe investigații și controale de specialitate. În plus, există și alți factori asociați cu riscul în sarcină:
- Istoric medical: boli genetice prezente la unul dintre părinți, un avort anterior, naștere prematură în trecut, nașterea unui copil care a decedat în primele ore etc. Aici putem adăuga și: diabetul, obezitatea, hipertensiune arterială și epilepsie;
- Stil de viață nesănătos: consumul excesiv de tutun sau alcool ori consumul de substanțe stupefiante;
- Afecțiuni și complicații asociate cu nașterea: probleme la nivelul uterului ori la nivelul placentei, restricție de creștere fetală etc;
- Vârsta mamei: Sarcina la 40 de ani este resimțită diferit de organism, comparativ cu cea la 23-25 de ani și necesită mai multă atenție;
- Sarcină supramatură: o sarcină care durează mai mult de 42 de săptămâni.
Care sunt investigațiile obligatorii pentru o sarcină cu risc crescut?
În funcția de vârsta sarcinii, orice gravidă trebuie să ajungă la cele 3 morfologii obligatorii: o morfologie în trimestrul 1, o morfologie fetală în trimestrul 2 și una în trimestrul 3. Pe lângă acestea, sunt necesare și alte investigații. Vorbim în continuare despre fiecare în parte.
Ecografia țintită și Amniocenteza
Atunci când fătul se dezvoltă anormal, se recomandă ecografia țintită și Amniocenteza. Aceasta din urmă presupune obținerea de informații cu privire la sănătatea copilului, analizându-se o cantitate mică de lichid amniotic. Astfel, se depistează o serie de anomalii cromozomiale (sindrom Down, trisomia 13, trisomia 18, sindromul Turner), anumite boli genetice (fibroză chistică, boala Tay-Sachs etc), dar și defectele de tub neural.
Biopsia de vilozități coriale
În primul trimestru de sarcină, se poate realiza și biopsia de vilozități coriale. Se recoltează o cantitate mică din placentă și se supune testelor de laborator. Această biopsie este utilă pentru a depista o serie de anomalii cromozomiale.
Cordocenteza
În trimestrul 2 se poate realiza și Cordocenteza – un test cu ajutorul căruia se recoltează sânge fetal, cu scopul de a depista anumite anomalii cromozomiale, tulburări de coagulare sau diferite alte infecții.
Fibronectina fetală
Se poate întâmpla ca, la un simplu control de rutină, să depistăm un travaliu prematur. În acest caz, viitoarea mămică trebuie să facă un test pentru a se depista fibronectina fetală în secrețiile cervico-vaginale. Aceasta este o proteină esențială în sarcină, având rolul de a atașa sacul amniotic de stratul intern al uterul mamei.
Profilul biofizic
În ultimele 3 luni, pe lângă acea morfologie fetală de trimestrul 3, gravidele care prezintă un risc de sarcină sunt supuse și unui test care monitorizează bătăile cordului fetal, cunoscut și ca testul non-stres. De regulă, acest test este recomandat după săptămâna 32 de sarcină.
Măsurarea lungimii colului uterin
Colul uterin se măsoară pentru a determina posibilitatea unei nașteri premature. Sigur că verificarea colului uterin în sarcina este obligatorie pentru orice gravidă, dar atunci când vorbim despre o sarcină cu risc, întâlnirile cu echipa medicală sunt mult mai dese.
Recapitulăm și îți reamintim că, pe lângă dublu test, cele 3 morfologii fetale și celelalte controale și analize de rutină (teste de biochimie, teste de microbiologie, teste hematologice, markeri endocrini, markeri infecțioși), la sarcinile cu risc crescut, se adaugă și alte investigații suplimentare. Acestea nu respectă un plan standard de monitorizare, ci se recomandă individual, în funcție de condiția medicală a viitoarei mămici.
Așadar, doar un specialist îți poate recomanda investigațiile necesare pentru a urmări procesul de evoluție în sarcină, fie că ne referim la cele care se dezvoltă normal ori la cele cu risc crescut. Prioritizează-ți programările și controalele de rutină!