Embriotransfer cu embrioni congelați: Simptome și evoluție

Dr. Adela Șerban \ Blog \ Embriotransfer cu embrioni congelați: Simptome și evoluție

Infertilitatea poate fi privită ca un diagnostic dur, unul care să schimbe destul de mult planurile de familie. Totuși, visul de a deveni părinte se poate transforma în realitate. Deși drumul poate fi mai greu, cu mai multe vizite la clinică, cu tratamente personalizate, calcule complexe, gânduri, emoții și timp de așteptare, destinația finală este aceeași. Dacă te gândești de ceva timp să apelezi la ajutorul medicilor specializați în fertilizare in Vitro, sigur ai auzit și de embriotransfer cu embrioni congelați. Află din acest articol, ce înseamnă mai exact, care sunt simptomele și evoluția unui plan de tratament.  

Ce sunt embrionii congelați?

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură cu ajutorul căreia cuplurile care suferă de infertilitate (de diferite cauze) sunt ajutate să obțină o sarcină. Se recoltează ovulele de la mamă sau se obțin de la o femeie donatoare, se recoltează material genetic de la partener sau se obține de la un bărbat donator și, în laborator, se unesc, formând unul sau mai mulți embrioni sănătoși.

Pentru finalizarea procedurii, este necesar să se folosească cel mult 2 embrioni, care se introduc, sub ghidaj ecografic, în uterul mamei. Astfel, există și cazuri în care, în urma fertilizării, rezultă mai mulți embrioni care pot fi stocați prin crioconservare. Aceștia sunt, de regulă, congelați și stocați în azot lichid, la temperaturi extrem de scăzute. Ulterior, atunci când aceștia sunt folosiți, echipa medicală va analiza îndeaproape simptomele de implantare ale embrionului după fiv. Vei descoperi mai multe informații pe parcursul articolului.

În ce situații se recomandă embriotransferul cu embrioni congelați?

Înainte de a discuta despre simptomele după embriotransfer cu embrioni congelați, trebuie să știi că o procedură FIV reușită poate apărea după primul ciclu ori după câteva repetări. Altfel spus, nu toate femeile reușesc să obțină o sarcină imediat după primul plan de tratament, dar nu înseamnă că trebuie să abandoneze acest vis. Vorbim în continuare despre cele 3 situații în care se recomandă embriotransferul cu embrioni congelați:

Simptome după embriotransfer cu embrioni congelați

Există și câteva simptome după implantarea embrionului, care pot fi resimțite diferit de la o femeie la alta. De regulă, viitoarele mămici se pot confrunta cu:

Alte simptome pot fi: amețeală, inflamarea sânilor,  perioade de irascibilitate, anxietate, insomnii.

Factori care influențează succesul obținerii unei sarcini după transferul de embrioni congelați

Acum știi care sunt simptomele după embriotransfer, dar și cum trebuie să gestionezi întreaga perioadă, ceea ce înseamnă că putem discuta despre factorii care influențează un embriotransfer reușit. Succesul procedurii depinde de:

Evoluția embrionului după embriotransfer

După ce embrionul este transferat în uterul mamei, acesta continuă procesul de dezvoltare. Putem aminti aici de câteva etape esențiale, etape care conduc către o viitoare sarcină sănătoasă:

Evoluția embrionului după embriotransfer depinde enorm și de stilul de viață al mamei. E normal ca orice femeie să se confrunte cu diferite stări de anxietate. Rolul partenerului, dar și al celorlalți membri ai familiei este de a-i oferi tot suportul de care are nevoie pentru a gestiona episoadele de stres, dar și pentru a se odihni corespunzător. În final, embriotransferul cu embrioni congelați este o procedură complexă, care implică atât cunoștințele echipei medicale, cât și suportul familiei.

Data articol: 12 martie 2024
< alt="Photo of Dr. Adela Serban">