Hematom in sarcina: Cauze, simptome si indicatii
Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viața oricărei femei, dar și una deosebit de sensibilă. Doar mămicile și viitoarele mămici știu cum este să te copleșească zilnic sute de emoții și zeci de întrebări. Deși e bine să privim această etapă cu zâmbetul pe buze, insistăm asupra precauției, mai ales că există numeroase probleme care pot apărea pe parcursul celor trei trimestre, complicații care pot pune viața mamei, dar și a fătului în pericol.
Din acest motiv, medicii specializați în medicina materno-fetală sunt pregătiți să depisteze din timp eventualele complicații și să le ofere viitorilor părinți îndrumarea necesară pentru a duce sarcina până la capăt. Una dintre problemele cu care se pot confrunta gravidele este hematomul. Ce înseamnă mai exact un hematom în sarcină, cum apare, care sunt simptomele și cum se poate preveni? Află toate informațiile de care ai nevoie din acest articol.
Ce înseamnă hematomul în sarcină?
Hematomul este o formațiune de sânge care poate apărea în orice moment al sarcinii, cu precădere în primele 3 – 4 luni. De aceea, s-ar putea să fi auzit alte gravide că au avut un hematom în sarcină în trimestrul 1. Această formațiune de sânge, care poate părea inofensivă, se formează între membranele fetale și peretele uterin sau între placentă și peretele uterin. Facem și câteva mențiuni:
- Hematomul poate să se micșoreze și să dispară de la sine, fără intervenție medicală;
- În cazuri foarte rare, hematomul poate provoca o serie de complicații grave de sănătate;
- Hematomul în sarcină nu înseamnă neapărat amenințare de avort.
Cu toate aceste, hematomul cauzează aproximativ 10% din sângerările vaginale din primul trimestru, iar gravidele sunt încurajate să meargă la control cât de repede cu putință.
Hematomul subcorionic
Hematomul subcorionic este o formațiune de sânge care se formează între membranele fetale și peretele uterin. Dacă ai un hematom de sarcină de mici dimensiuni, e foarte posibil ca acesta să dispară de la sine. În schimb, dacă formațiunea este mare, va fi nevoie de tratament. Mulți preferă să folosească termenul de hematom decidual în etapa de diagnostic.
Hematomul retroplacentar
În cazul de față, formațiunea este localizată între placentă și peretele uterin. Din păcate, acest tip de hematom poate apărea în orice moment pe parcursul sarcinii și trebuie să te trimită de urgență la medic.
Cauzele apariției hematomului în sarcină
Înainte de a discuta despre cauze trebuie să știi că sacul amniotic este format din mai multe straturi. Membrana corionului este ultimul, cel din exterior. Hematomul apare atunci când această membrană se desprinde de peretele uterului. Care sunt cauzele? În linii mari, putem vorbi despre:
- istoric cu infecții uterine;
- istoric cu traumatisme uterine;
- istoric de avort spontan;
- fertilizare in vitro;
- probleme cu tensiunea arterială;
- traume abdominale (lovituri sau căzături);
- anomalii placentare;
- obiceiuri vicioase.
Simptomele apariției hematomului în sarcină
Să știi că nu toate gravidele ajung la medic pentru un tratament specific de eliminare a hematomului în sarcină cu simptome specifice. Multe nici nu știu de apariția acestei formațiuni de sânge, depistând hematomul în timpul ecografiei de rutină. Pe de altă parte, alte viitoare mămici observă încă de acasă cele 3 semne specifice:
- Sângerare vaginală: Poate varia de la sângerare ușoară până la sângerare abundentă însoțită de prezența cheagurilor. În orice caz, trebuie să ajungi de urgență la medic;
- Dureri abdominale: Durerea poate fi ascuțită sau surdă, localizată într-o anumită zonă;
- Presiune pelvină: O senzație de greutate în zona pelvisului.
Reține că orice sângerare sau durere în timpul sarcinii poate semnala o serie de probleme complexe. Nu amâna vizita la cabinet!
Posibile riscuri asociate cu hematomul în sarcină
Hemoragia provocată de prezența hematomului în sarcină poate conduce la anumite complicații, precum:
- Naștere prematură: Din păcate, hematomul de dimensiuni mari poate provoca iritații uterine și contracții premature. Aceste contracții pot crește riscul de naștere prematură;
- Dezvoltare fetală lentă: Pentru că hematomul afectează fluxul de sânge către făt, poate limita aportul de oxigen și nutrienți necesari pentru o dezvoltare normală intrauterină. În cazuri foarte rare, atunci când hematomul este foarte mare, se poate discuta și despre moarte fetală;
- Ruptură placentară: Placenta se poate dezlipi prematur din cauza faptului că hematomul slăbește atașarea acesteia de peretele uterin.
Ești gravidă? Toate aceste riscuri nu ar trebui să te sperie, ci doar să te facă să conștientizezi cât de important este să ajungi la controalele stabilite împreună cu echipa medicală.
Metode de prevenție și când să mergi la doctor
În cât timp se resoarbe un hematom în sarcină? Majoritatea se rezolvă de la sine, dar e important să te adresezi medicului încă de la primele simptome. Se face o evaluare amănunțită și se decide dacă este nevoie de tratament.
Diagnostic și tratament
Așa cum spuneam, de multe ori hematoamele se formează fără să prezinte simptome și sunt depistate în cadrul controalelor de rutină. Când trebuie să mergi la doctor? Atunci când organismul tău îți transmite primele simptome (amețeli, contracții, crampe sau sângerări). Se va determina dimensiunea și localizarea acestuia și se va decide planul de tratament, în funcție de vârsta gestațională și gravitatea problemei. Pe lângă spitalizare și un tratament cu imunoglobulină anti-D (Rh0(D)), alte indicații pot fi:
- Repaus la pat;
- Repaus sexual;
- Monitorizare constantă.
De reținut este și faptul că hematomul poate apărea atât în cazul sarcinilor obținute pe cale naturală, cât și în cazul sarcinilor obținute cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată. În general, eliminarea unui hematom în sarcină nu ar trebui să-ți ridice probleme dacă asculți sfatul medicilor. Echipa medicală te va ajuta încă de la început, atunci când se stabilește durata tratamentului FIV și până la final, atunci când vei avea prima întâlnire cu bebelușul tău.
Metode de prevenție
E mai bine să previi decât să tratezi. În cazul de față, există câteva măsuri de prevenție pe care orice gravidă le poate lua:
- Alimentație echilibrată: Poate că nu există farfuria perfectă, dar putem vorbi despre moderație;
- Controale regulate: Controalele și ecografiile din timpul sarcinii se efectuează exact așa cum recomandă specialistul;
- Evitarea medicamentelor și substanțelor nocive: antiinflamatoare, antibiotice fără prescripție medicală, tutun, alcool etc.
În final, orice viitoare mămică trebuie să înțeleagă faptul că fiecare caz este unic. Hematomul poate apărea în sarcină, dar cu o abordare sănătoasă, prezența acestuia nu o să pună viața bebelușului în pericol.