Cât durează tratamentul pentru FIV: Proces complet
Infertilitatea este o problemă serioasă. Din păcate, foarte multe femei nu înțeleg întocmai ceea ce se întâmplă cu organismul lor, de ce nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală, nu vor să conceapă faptul că ele se regăsesc în acest punct și refuză să ceară ajutor din timp. Ca o informație generală, infertilitatea este caracterizată de imposibilitatea de a concepe un copil după un an de încercări repetate pentru persoanele de sub 35 de ani sau după doar 6 luni pentru persoanele de peste 35 de ani.
Dacă și tu te regăsești într-una din cele două categorii, înseamnă că a sosit momentul să-ți iei partenerul de mână și să cereți ajutorul specialiștilor. Infertilitatea nu trebuie să fie un obstacol în calea fericirii. Cu ajutorul medicilor specializați în tehnici de reproducere umană asistată și medicină materno fetală poți aduce pe lume un bebeluș sănătos și voios. Fertilizarea in vitro, de exemplu, este cea mai cunoscută tehnică de fertilizare. Cât durează tratamentul și cum arată procesul complet? Află totul despre perioada următoare din acest articol.
Cum se efectuează FIV?
FIV este o abreviere pentru tehnica de fertilizare in vitro. Aceasta presupune fertilizarea ovulelor (obținute de la viitoarea mămică ori de la o femeie donatoare) cu spermatozoizii (obținuți de la partener sau de la un bărbat donator) în afara corpului uman, adică în laborator. FIV se efectuează cu precizie, în urma unor analize riguroase, respectând un protocol bine definit încă de la prima întâlnire cu specialiștii. Ce trebuie să reții chiar în momentul de față? Nu este o rușine să apelezi la un tratament de fertilitate. Poate că în cercul tău de prieteni nu se discută despre acest subiect, poate că multe persoane din familie concep cu greu acest cuvânt cu puternic impact emoțional, dar trebuie să știi că în momentul de față multe cupluri se confruntă cu această problemă – o problemă care poate fi depășită cu ajutorul oamenilor potriviți.
Care sunt pregătirile înainte de FIV?
Pregătirea pentru fertilizarea in vitro este un proces complex, unul care poate fi resimțit diferit de la un cuplu la altul. Pe lângă emoțiile care vin la pachet cu această nouă etapă a vieții, pregătirea pentru FIV presupune și:
- Consultația inițială: Se evaluează starea de sănătate și se recomandă un set de investigații personalizate;
- Analize și teste de specialitate: Se fac analize de sânge, teste hormonale, se evaluează rezerva ovariană, dar și calitatea spermei;
- Modificarea stilului de viață: Pentru procedura fiv se recomandă ca viitorii părinți să renunțe la tutun și la alcool, să reducă pe cât posibil consumul de cofeină și să aibă o dietă echilibrată. O alimentație bogată în vitamine poate îmbunătăți considerabil șansele de reușită;
- Alte proceduri sau intervenții: Multe femei trec și prin alte proceduri sau intervenții înainte de FIV. Astfel, echipa medicală îți poate recomanda o histeroscopie – o procedură minim invazivă cu ajutorul căreia se vizualizează uterul. La cât timp după histeroscopie se face fiv? De regulă după câteva săptămâni, dar se poate aștepta și mai mult în cazul fibroamelor de mari dimensiuni.
Care sunt etapele tratamentului FIV?
Hai să vedem acum tot ceea ce implica tratamentul pentru fertilizare in vitro ca procedură completă! Vezi, în continuare, care sunt etapele tratamentului:
Stimularea ovariană
Întreaga procedură începe cu stimularea ovulației. Această primă etapă se stabilește doar în urma investigațiilor de specialitate. Prin stimulare ne referim la administrarea medicamentelor pentru fertilitate (injectabile, intravaginale, cu administrare orală) pentru a stimula producția ovariană. Încă din prim zi a ciclului menstrual, încep să se dezvolte foliculii ovarieni – molecule pline cu lichid, care se sparg și produc ovocite. Aceștia se sparg la aproximativ 14 zile, moment în care se declanșează ovulația. Câți foliculi sunt necesari pentru fiv? Este nevoie de 3 foliculi maturi și sănătoși, cu diametru de 16-22 de cm. Întregul proces de monitorizare poate dura între 10 și 12 zile, timp în care se realizează mai multe ecografii.
Extragerea ovocitelor
Imediat ce ovocitele au ajuns la maturitate, se efectuează o procedură simplă și rapidă pentru a le extrage. Adăugăm și aici 1 zi, deși procedura în sine nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute. În acelaști timp, partenerul va oferi o probă se spermă.
Fertilizarea
Ovulele colectate sunt fertilizate în laborator cu sperma obținută de la partener sau de la donatorul străin. De regulă, procesul durează 1 zi, urmând ca embrionii să se dezvolte.
Dezvoltarea embrionilor
Durata culturii embrionilor poate varia de la 2 până la 6 zile, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Practic se urmărește obținerea unuia sau mai multor embrioni sănătoși. De multe ori, cuplurile aleg să înghețe embrionii rămași pentru o posibilă viitoare procedură.
Transferul de embrioni
Embrionul se transferă în uterul mamei prin ghidaj ecografic – o procedură simplă, care nu durează mai mult de 30 de minute.
Perioada de așteptare
După transfer, se recomandă să aștepți între 10 și 14 zile pentru a efectua un test de sarcină. Dacă alegi să îl faci prea devreme, s-ar putea să fii dezamăgită de un rezultat fals negativ.
Confirmarea sarcinii
Sarcina se confirmă ecografic și cu ajutorul testului de sânge beta HCG.
Cât poate să dureze întreg procesul?
Sigur ai ajuns aici pentru că vrei să afli cât durează tratamentul pentru fiv. Pentru început, trebuie să înțelegi că fiecare viitoare mămică se confruntă cu propriile probleme. Astfel, perioada de tratament poate varia de la un cuplu la altul. În linii mari, ar trebui să dureze între 4 și 6 săptămâni, perioadă calculată de la începutul stimulării ovariene. Adăugăm aici și faptul că multe femei trec prin mai multe cicluri FIV înainte de a obține o sarcină. Rezultatul testului este negativ? Echipa medicală te va îndruma așa cum trebuie. Succesul tratamentului poate fi puternic influențat de vârsta femeii, calitatea ovocitelor, calitatea spermei și, în mod evident, de stilul de viață al viitorilor părinți.
În cât timp se echilibrează hormonii după FIV?
E normal să te intereseze și în cât timp se echilibrează hormonii după FIV. Ei bine, această perioadă poate varia semnificativ de la o femeie la alta. Iată și câteva considerații generale:
- În primele săptămâni după încheierea ciclului FIV, nivelul hormonal poate fi crescut. Simptomele precum balonarea, sensibilitatea sânilor sau schimbările bruște de dispoziție sunt absolut firești;
- Primul ciclu menstrual poate apărea la câteva săptămâni, dar și mai târziu;
- Poate dura chiar și câteva luni până când echilibrul hormonal să ajungă la normalitate.
În orice caz, echipa medicală îți va furniza toate informațiile de care ai nevoie cu privire la echilibrarea hormonilor.
Așadar, un ciclu FIV poate dura câteva săptămâni și implică o perioadă foarte sensibilă pentru cuplu, dar mai ales pentru viitoarea mămică. Încearcă să te relaxezi și să privești fiecare programare la cabinet ca pe un nou pas către visul de a deveni părinte!