Histeroscopie: Procedura si recomandari inainte de FIV
Știai că recomandarea generală a medicilor este aceea de a face o serie de controale amănunțite înainte de momentul reproducerii? E mult mai sigur atât pentru mamă, cât și pentru făt ca aceasta să facă măcar analizele de rutină și o ecografie ginecologică înainte. La un simplu control se pot depista anumite afecțiuni care pot împiedica sau îngreuna obținerea și susținerea unei sarcini.
Așa se face că există paciente care, înainte de procedura de fertilizare in vitro, trec printr-o altă procedură, simplă, dar foarte importantă – histeroscopie. Ce înseamnă mai exact și când este recomandată? Descoperă totul în articolul nostru.
Ce este histeroscopia?
Sigur că acum vrei să știi ce este histeroscopia și dacă orice femeie trebuie să treacă prin această procedură. Ei bine, histeroscopia este o procedura ginecologică minim invazivă, cu ajutorul căreia se poate vizualiza cavitatea uterină. Se folosește un dispozitiv special, numit histeroscop, cu care se pătrunde în uter pentru a identifica diferite afecțiuni, pentru a confirma rezultatele altor teste sau pentru a trata anumite probleme. Este o procedură care se realizează adesea în cazurile de infertilitatea feminină, ajutând echipa medicală să vizualizeze uterul, canalul cervical și deschiderile trompelor uterine. De menționat este și faptul că există două tipuri de histeroscopie: de diagnostic și de tratament. Marele avantaj aici este acela de a combina procedurile.
Histeroscopia diagnostică (HD)
Histeroscopia diagnostică este o procedură care se realizează pentru a face o evaluare clară a stării de sănătate. Se folosește un telescop de mici dimensiuni cu ajutorul căruia se obțin imagini care confirmă starea canalului endocervical, cavității uterine, endometrului, ostiumului, dar și permeabilitatea trompelor uterine.
Histeroscopia intervențională (HI)
Histeroscopia intervențională tratează anomaliile depistate în timpul unei ecografii sau în timpul histeroscopiei diagnostice. În cazul acesta, histeroscopul este prevăzut cu canale de lucru, care permit introducerea instrumentelor subțiri. Procedura se realizează sub anestezie și nu afectează țesuturile din jur. Este 100% sigură și benefică pentru starea de sănătate a pacientei.
Când se face histeroscopia și cât durează intervenția?
Deși vorbim despre o procedură minim invazivă, histeroscopia se realizează doar la recomandarea medicului. De regulă, atunci când sunt probleme sau se suspectează acest lucru, este bine să se intervină rapid. Mai concret, histeroscopia se recomandă pentru:
- Investigarea cauzelor infertilității;
- Înainte de FIV;
- După 2-3 fertilizări in vitro eșuate;
- Sângerare vaginală anormală;
- Sângerare în timpul menopauzei sau în postmenopauză;
- Amenoree persistentă (după un tratament hormonal);
- După un avort spontan;
- Malformații uterine;
- Anomalii;
- După un test Babeș-Papanicolau care prezintă modificări;
- Pentru a extrage un sterilet (atunci când nu se poate pe cale vaginală);
- Rezecție de sept uterin;
- Polipi endometriali (histeroscopie polip endometrial).
Acum știi când se face histeroscopia, ceea ce înseamnă că trebuie să afli și când este contraindicată acestă procedură. Ne referim aici la femeile care nu au început viața sexuală, la femeile în vârstă care au stenoză de col, la femeile însărcinate, cele care suferă de o boală inflamatorie pelvină sau de tulburări severe de coagulare. Durata procedurii poate să varieze semnificativ de la câteva minute la mai bine de oră. Depinde de caz.
Pregătirea pentru histeroscopie
Chiar dacă este o procedură relativ simplă, există câteva indicații specifice. În primul rând, echipa medicală trebuie să cunoască toate tratamentele medicamentoase pe care le urmezi cu regularitate. Apoi, există și alte indicații:
- Nu se mănâncă înainte cu 8 – 12 ore;
- Se realizează o consultație preanestezică;
- Se tratează eventualele infecții vaginale.
Atenție, procedura se realizează doar post-menstrual! Vei primi toate informațiile încă de la prima întâlnire cu echipa medicală, atunci când se va stabili cât costă fertilizarea in vitro și care sunt pașii pe care urmează să-i faci.
Indicații post-intervenția de histeroscopie
Acum știi când se face histeroscopia, dar și cum să te pregătești pentru această procedură, deci putem trece la perioada post-intervenție. De regulă, pacientele își pot relua activitățile cotidiene în aceeași zi, dar există și cazuri în care se recomandă spitalizarea pentru o noapte. S-ar putea să apară mici sângerări vaginale în decurs de 2-3 zile. Sunt normale, mai ales dacă respecți indicațiile primite din partea specialiștilor. Rezultatul biopsiei (dacă este cazul) va veni în aproximativ 10 zile lucrătoare.
La cât timp după histeroscopie se face fiv
Pentru a obține o sarcină ca urmare a tratamentului de fertilizare in vitro, este esențial ca uterul să poată accepta embrionul. La cât timp după histeroscopie se face fiv? Problemele precum polipii din uter, fibromul sau aderențele pot împiedica succesul tratamentului. De aceea se recomandă histeroscopia. Recomandarea generală este ca protocolul de tratament pentru FIV să înceapă la câteva săptămâni distanță, dar în cazul fibroamelor mari se poate aștepta chiar și până la trei luni. O informație concretă, adaptată cazului tău clinic, vei primi în urma discuției cu echipa medicală.
Așadar, poți beneficia și tu de o histeroscopie cu preț corect, dacă te adresezi specialiștilor. Nu uita că această procedură este, de multe ori, recomandată pentru stabilirea cauzei infertilității.