Cât costă fertilizarea în vitro: Află prețul procedurii
Infertilitatea este un diagnostic dur, mai ales pentru cuplurile tinere. Dacă în trecut, era mult mai ușor să obții o sarcină, astăzi totul pare să fie mult mai complex. Sigur că există o mulțime de cazuri fericite, există părinți care nu cunosc drumul infertilității, părinți care au obținut o sarcină mai ușor, fără emoții puternice, episoade de anxietate și proceduri pe bandă rulantă.
În capătul celălalt al coridorului se află cei care au nevoie de ajutorul specialiștilor în tehnici de reproducere umană asistată. Ei sunt cei care se luptă cu infertilitatea, dar și cei care, cu încredere și speranță, își pot vedea visul împlinit. Mulți apelează acum la tehnicile de fertilizare in vitro pentru a concepe un copil, dar puțini sunt cei care cunosc prețul întregului demers încă de acasă. Cât costă o fertilizare in vitro? Ce include prețul total? Există posibilitatea de a primi un ajutor financiar? Găsești răspunsuri la toate aceste întrebări în articolul nostru.
Cât costă fertilizarea in vitro?
Înainte de afla cât costă fertilizarea in vitro, trebuie să știi că procedura este recomandată doar în urma investigațiilor de specialitate, după o perioadă în care cuplul a încercat să obțină, fără succes, o sarcină pe cale naturală. Trebuie menționat și faptul că nu oricine poate obține o sarcină FIV reușită după primul ciclu. Șansele cresc odată cu repetarea planului de tratament, dar implică și alte costuri. Practic, procedura se reia din punctul de început. Sigur că există și aici cazuri fericite. Sunt cupluri care au ajuns la o sarcină sănătoasă imediat după primul transfer de embrioni.
Ne îndreptăm acum atenția asupra efortului financiar și discutăm, mai concret, despre costurile pentru fertilizarea in vitro. La noi în țară, prețurile pot varia în funcție de clinică, dar și în funcție de poziția geografică. În linii mari, prețul pentru fiv pornește de la câteva mii de lei și poate depăși lejer suma de 10.000 de lei, în funcție de complexitatea cazului și politicile clinicii.
Partea bună este că există și pachete care conțin toate investigațiile și procedurile necesare pentru fertilizarea in vitro. Cu toate acestea, doar un medic specialist îți va spune cât te costă sarcina in vitro, în urma investigațiilor de specialitate.
Alte cheltuieli incluse în cazul fertilizării in vitro
Acest cost pentru fertilizare in vitro nu presupune doar transferul de embrioni, ci o întreagă perioadă de pregătire. Pentru a ajunge la linia de finish, drumul infertilității trebuie atent calculat. Fiecare mișcare se face după un calendar strict, implicând o bună comunicare între viitoarea mămică și echipa medicală. Urmează să faci primele demersuri pentru a porni în acestă călătorie? Să știi că, pentru început, trebuie să ajungi la o primă consultație – o întâlnire cu echipa medicală, pe parcursul căreia se va discuta despre istoricul tău medical, dar și al partenerului, despre timpul în care s-a încercat obținerea sarcinii pe cale naturală, despre celelalte proceduri nereușite (dacă este cazul) etc. Iată, mai concret, ce alte cheltuieli implică fertilizarea in vitro:
- Consultații;
- Ecografii;
- Analize;
- Medicamente;
- Ecografii pentru monitorizarea ovulației;
- Proceduri (puncția foliculară, colectarea spermei, fertilizarea în laborator, transferul embrionilor sănătoși, congelarea embrionilor, dacă este cazul);
- Consiliere psihologică, necesară cuplurilor pentru a gestiona întreaga perioadă mult mai ușor.
În completare, părinții care obțin o sarcină cu ajutorul FIV și nu numai, trebuie să se pregătească financiar și pentru costurile aferente monitorizării sarcinii: de la biometria fetală (realizată chiar și la un interval de 3 săptămâni) și analizele din primul trimestru până la cele 3 morfologii, alte analize și investigații de specialitate, suplimente alimentare și alte medicamente, dacă este cazul.
Cum te poate susține financiar Asociația SOS infertilitatea?
Cei care caută un pachet de inseminare in vitro cu preț accesibil ar trebui să aibă în vedere faptul că cele două tehnici sunt diferite. În cazul inseminării, spermatozoizii sunt introduși în tractul reproductiv al viitoarei mămici, în momentul ovulației, prin ghidaj ecografic. În schimb, în cazul fertilizării in vitro, spermatozoizii întâlnesc ovocitele în laborator, într-un mediu steril și total controlat. Embrionii sănătoși sunt introduși, mai târziu, în uter. De aici diferența de preț, dar și de complexitate.
Cu toate acestea, există posibilitatea de a primi susținere financiară din partea asociațiilor de profil. SOS Infertilitatea este una dintre cele mai cunoscute asociații la noi în țară. Cu ajutorul oamenilor cu suflete mari, alte suflete pot primi șansa de a deveni părinți. Se acordă anual fonduri pentru a sprijini cuplurile infertile. Deși condițiile sunt destul de stricte, sprijinul financiar este cu adevărat consistent. Cu un dosar bine pus la punct, poți obține un ajutor de 10.000 de lei. E o sumă uriașă pentru mulți, mai ales că salariul minim pe economie reușește cu greu să acopere cheltuielile pentru traiul zilnic în România.
În final, trebuie să reții un singur lucru: infertilitatea poate fi învinsă. Trebuie doar să ceri informații exacte despre prețuri și proceduri și, în mod evident, să alegi un medic cu experiență. Nu ezita să faci o primă programare!