la cat timp dupa sangerarea de nidatie se pozitiveaza testul
Sunt cupluri care reușesc să obțină sarcina mult dorită într-un timp relativ scurt, fără vizite la medici și fără stres sau alte motive de îngrijorare. Așa arată povestea ideală, de fapt, începutul poveștii, căci punctul culminant apare după aproximativ 9 luni.
Din păcate, există foarte multe cupluri care obțin mai greu o sarcină. Dacă unii doar prelungesc durata de așteptare, alții sunt nevoiți să apeleze la FIV. În orice caz, primele semne de sarcină pot fi evidente pentru gravidele care învață din timp cum să le recunoască. Unul dintre aceste semne și cel mai evident de altfel este sângerarea de nidație. Află tot ce trebuie să știi despre acest subiect, citind articolul până la final. Vei descoperi toate informațiile de care ai nevoie în stadiul incipient al sarcinii.
Ce este sângerarea de nidație?
Sângerarea de nidație se mai numește și sângerare de implantare și este principalul semn de sarcină. Această mică sângerare apare atunci când ovulul fecundat de materialul genetic masculin se prinde de peretele uterin. Vorbim despre un proces natural, care apare în primele faze ale sarcinii, dar care nu provoacă sângerare vizibilă pe lenjeria tuturor gravidelor. Cu alte cuvinte, sângerarea de implantare poate sau nu să apară în stadiul incipient al sarcinii. Astfel, absența acesteia nu înseamnă neapărat și absența sarcinii. Sunt femei care, pur și simplu, trec peste această etapă fără nicio problemă. Totuși, în cazul lor sau, cel puțin, în cazul celor care nu stau neapărat cu ochii pe calendar, sarcina poate fi depistată mai târziu.
Caracteristicile sângerării de nidație
Se întâmplă destul de des ca viitoarele mămici să confunde sângerarea de nidație cu începutul ciclului menstrual. Plănuiești să rămâi însărcinată? Atunci, trebuie să știi că sângerarea de implantare este mult mai ușoară, durează mai puțin, iar culoarea este ușor diferită comparativ cu ciclul menstrual. Iată care sunt principalele caracteristici:
- Culoare: Ciclul menstrual are o culoare roșiatică, în timp ce această sângerare este rozalie. Totuși culoarea poate varia de la roz pal până la maro;
- Intensitate: Dacă intensitatea ciclului menstrual este una mare, în cazul de față intensitatea este foarte slabă;
- Durată: Menstruația durează între 3 și 7 zile, în timp ce sângerarea de implantare nu se prelungește pe mai mult de 2 – 3 zile.
Atenție, aceste mici picături de sânge nu ar trebui să te sperie, ba chiar să te facă să zâmbești. Ești însărcinată! Pe de altă parte, există anumite condiții care trebuie să te trimită de urgență la medic. Contactează echipa medicală dacă te confrunți cu următoarele simptome: sângerare abundentă, cheaguri de sânge, dureri pelvine și stări de amețeală! În sănătate nu există loc de interpretări.
Când poate apărea sângerarea de nidație?
Spuneam mai sus că această sângerare poate fi ușor confundată cu începutul menstruației. De ce? Pentru că apare, de regulă, la 10-14 zile după ovulație, deci în aceeași perioadă cu menstruația. Totuși, această perioadă poate fi ușor decalată de o serie de factori, precum:
- Durata normală a unui ciclu menstrual;
- Regularitatea ciclului menstrual;
- Alți factori biologici.
Dacă luăm exemplul unui ciclu regulat de 28 de zile, calculele sunt destul de simple. În ziua 14 are loc ovulația. La maximum 24 de ore, ovulul poate fi fertilizat de spermatozoid. După acest proces, ovulul pornește într-o călătorie de 6 – 10 zile prin trompele uterine, după care se prinde de peretele uterin. Dacă analizăm cu atenție, sângerarea de nidație ar trebui să apară cam în aceeași perioadă cu prima zi de menstruație, doar că noi am reținut deja care sunt principalele caracteristici. Acum știm cum să facem diferența.
La cât timp după sângerarea de nidație se pozitivează testul?
Dacă ai citit cu interes până aici, sigur vrei să știi și la cât timp după sângerarea de nidație se pozitivează testul. Ei bine, orice gravidă trebuie să știe că gonadotropină corionică umană (hCG) este hormonul care indică prezența sarcinii, un hormon care poate fi depistat atât la analiza specifică de sânge, cât și cu ajutorul unui test de sarcină. Deși acest hormon crește rapid de la o zi la alta, pentru un rezultat real, este indicat să aștepți câteva zile. Da, poate fi greu, dar trebuie. Mai concret, la câte zile se face testul de sarcină? La 7-10 zile de la sângerarea de implantare.
Mai pe scurt, e bine să faci un test de sarcină după sângerarea de implantare, dar e indicat să ai puțină răbdare. Pentru ca hormonul sarcinii să fie depistat de toate testele disponibile în farmacie, e nevoie să treacă cel puțin o săptămână de la sângerare. Încearcă să-ți umpli timpul cu diferite activități care îți fac plăcere, în așa fel încât așteptarea să nu fie atât de apăsătoare. Da, de cele mai multe ori, viitoarele mămici trec printr-un carusel de emoții, dar, până la urmă, asta-i frumusețea.
În concluzie, sângerarea de nidație este un prim semn de sarcină, dar nu toate gravidele experimentează această etapă. Încă ai nelămuriri? Cere ajutorul specialiștilor! Doar un medic te poate informa corect și îți poate oferi tot suportul necesar în această perioadă.