Ce nu ai voie să faci după embriotransfer: Contraindicații
De ce am ajuns tocmai noi în această situație? De ce la alții e ușor? De ce trebuie să parcurgem un drum atât de lung? Atunci când suferi de infertilitate, toți acești „de ce” își fac loc în inima ta în fiecare seară înainte de culcare. Sunt întrebări care te macină, dar pe care ar trebui să înveți să le gestionezi, să le pui capăt și să preiei controlul situației.
Cum infertilitatea este un subiect tot mai dezbătut în ultima perioadă, foarte multe cupluri, chiar și tinere, obțin sarcina mult dorită cu ajutorul medicilor specializați în fertilizare in vitro. Vorbim despre o tehnică de reproducere umană asistată deosebit de complexă, care implică parcurgerea unor pași într-o anumită ordine, la un anumit interval de timp. Una dintre cele mai importante etape se numește embriotransfer și vine la pachet cu o mulțime de emoții pentru viitorii părinți. Urmează să începi tratamentul? Află ce nu ai voie să faci după embriotransfer.
Ce este embriotransferul?
Embriotransferul este etapa finală a planului de tratament și constă în transferul, sub ghidaj ecografic, unuia sau mai multor embrioni sănătoși, rezultați în etapele anterioare. Mai concret, cu ajutorul FIV se extrag ovocitele din corpul femeii și se unesc cu sperma de la partener în laborator, deci într-un mediu controlat. Se urmărește ca ambele materiale genetice să fie sănătoase. Apoi, după fecundarea ovulului, vor rezulta unul sau mai mulți embrioni. Cei sănătoși pot fi introduși în uterul mamei și de aici sarcina ar trebui să se dezvolte normal. De regulă, embriotransferul se realizează la 3-5 zile după fertilizare.
Cum există posibilitatea de a rezulta mai mulți embrioni, cuplurile sunt sfătuite să înghețe surplusul în eventualitatea repetării ciclului. Astfel, se poate obține o sarcină prin embriotransfer cu embrioni congelați. Curioasă să afli când se produce nidarea după embriotransfer? Ne referim aici la procesul prin care embrionul se implantează în mucoasa uterină, un proces care se produce între zilele 5 și 7. Factorii care influențează nidația sunt, în mod clar, calitatea embrionului, nivelul hormonal și calitatea mucoasei uterine.
Sfaturi înainte de embriotransfer
Există și câteva sfaturi înainte de embriotransfer. Nu sunt reguli greu de urmat, ci mai degrabă, câteva obiceiuri care te vor ajuta să ajungi mai aproape de visul tău. În primul rând, se recomandă să respecți întocmai tratamentul de stimulare ovariană și toate tratamentele hormonale prescrise de medicul cu care colaborezi. Apoi, este absolut imperativ să bifezi toate întâlnirile cu specialiștii. Atenție, FIV presupune un program bine pus la punct. În completare, se recomandă următoarele:
- Dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale;
- Odihnă;
- Hidratare;
- Evitarea stresului;
- Suportul emoțional;
Am putea adăuga pe listă și câteva sfaturi înainte de procedură:
- Comunică deschis cu partenerul și familia;
- Urmărește instrucțiunile medicului;
- Pune întrebări dacă ai neclarități;
- Relaxează-te;
- Bea suficientă apă încât să ai vezica urinară plină.
Sfaturi după embriotransfer
Evoluția embrionului după embriotransfer se monitorizează cu deosebită atenție. De aceea, primul sfat este de a menține comunicarea cu echipa medicală. Apoi, succesul ține enorm de starea de sănătate a viitoarei mămici și de alegerile pe care le face. Ziua 3 după embriotransfer, de exemplu, este ziua în care încep să se formeze structurile importante pentru susținerea viitorului bebeluș în burtică. Iată câteva sfaturi prețioase:
- Evită fumatul;
- Exclude total alcoolul și substanțele interzise;
- Protejează-te, dar nu renunța la plimbările lejere prin parc sau yoga;
- Evită relațiile sexuale;
- Gândește pozitiv.
Ce nu ai voie sa faci după embriotransfer?
Adevărul este că vorbim despre o perioadă delicată. Sigur că nu se pune problema de dureri, sângerări sau diferite complicații, ci doar de responsabilitate. Probabil că acest cuvânt este cel mai potrivit atunci când vine vorba de a evalua succesul planului de tratament. Iată ce nu trebuie să faci după embriotransfer:
Exerciții fizice intense
Mișcarea este bună. Știai asta deja. Totuși, în următoarele zile după embriotransfer, se recomandă să eviți exercițiile de intensitate mare. Renunță la alergat, la sporturile de contact și la ridicarea greutăților! În caz contrar, poți stimula contracțiile uterine. Dacă totul merge bine, vei discuta cu medicul despre exercițiile fizice în timpul sarcinii. Vei vedea că acestea sunt recomandate celor care aveau activitate intensă înainte de sarcină, dar cu anumite precizări.
Repaus total
În completare, se recomandă să te odihnești suficient. Cu toate acestea, va trebui să faci diferența între odihnă și sedentarism. Nu renunța la plimbări și la activitățile normale!
Expunerea la căldură
Suntem obișnuiți să ne reîncărcăm bateriile și să ne relaxăm cu ajutorul băilor fierbinți, în jacuzzi sau la saună. Ei bine, în cazul embriotransferului se recomandă să-ți găsești mood-ul potrivit în alte obiceiuri. Expunerea la temperaturi ridicate poate provoca un avort spontan sau alte probleme la care nu ai vrea nici măcar să te gândești.
Relații sexuale
Relațiile sexuale pot declanșa, de asemenea, contracții uterine. Este important să eviți contactul timp de câteva săptămâni. În rest, relațiile sexuale sunt, la modul general, permise în sarcină. Există și restricții, despre care vei discuta punctual cu echipa medicală atunci când va fi cazul.
Întreruperea tratamentului
Este absolut interzisă întreruperea tratamentului medicamentos. Dacă medicul consideră că ai nevoie de o anumită susținere în procesul de implantare, atunci va trebui să respecți cu strictețe dozele recomandate. De asemenea, se interzice administrarea altor tratamente fără acordul medicului specialist
Ca o notă de final, embriotransferul este cea mai emoționantă etapă a planului de tratament. Pentru că nu vorbim despre o procedură simplă, implicarea ambilor parteneri și comunicarea deschisă cu echipa medicală pot asigura obținerea unei sarcini sănătoase.